HOTS or LOTS (KBAT or KBAR)

To those who have no idea what KBAT is, allow me to take full advantage of this opportunity to enlighten you that KBAT is an acronym for the phrase Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (In English: HOTS/ Higher Order Thinking Skills).

It was the latest concept introduced by the Ministry of Education for Malaysian Students in a similar manner they have introduced other curriculum in the past such as KBSR/KBSM/KBKK. (During my time it was KBKK a.k.a Kemahiran Berfikir Secara Kreatif dan Kritis). HOTS is now the trend in Malaysian education. It is fashionable, at the moment (until the next education minister changes the whole curriculum all over again, haha). HOTS is the HOT stuff in the education industry now! Trendy! Au courant!

blogimage_bloomstaxonomy
HOTS, in a nutshell!

Higher-order thinking involves the learning of complex judgmental skills such as critical thinking and problem solving. (Judgment, folks!! The usage of your God given brain to make inferences and deductions and conclusions to come to a SENSIBLE decision based on what you have learned!)

Higher-order thinking is more difficult to learn or teach but also more valuable because such skills are more likely to be usable in novel situations.

But ah… forgive me, my dear esteemed readers.

I don’t mean to give a lecture on what HOTS is about. But the introduction above is necessary to put this post in its proper context.

I declare to all and sundry, that the entire purpose of this post is to unequivocally state in the boldest possible manner that Malaysians are NOT ready for HOTS because they don’t even pass LOTS, most of the time!  (In case  you are wondering, LOTS stands for Lower Order Thinking Skills.)

***

And what do I mean by that?

Well, this!

Jika diamati sebaik-baiknya. elakkan dari mencuci pakaian di tempat mencuci automatic public. kerana mesin tersebut digunakan oleh orang bukan Islam, kerana mereka ini tiada kebersihan. seluar dalam yang terkena darah haid. lebih maklum lagi semua tahu yang ada yang tidak membasuh punggung dan kemaluan selepas membuang air besar dan kecil. Pakaian yang dipakai dikesat pula mulut dan tangannya selepas memegang daging khinzir dan ada pula tuala yang digunakan mengelap kaki dan mengelap najis anjing mereka campurkan ke dalam mesin basuh. Itu belum tahu lagi adakah pakaian mereka ni yang terkena darah yang boleh membawa kepada jangkitan merbahaya seperti HIV  atau sakit kulit yang kritikal yang boleh berjangkit. Entah lah. Adakah pernah kita terfikir akan hal tersebut.

Selamat pg dan basuhlah pakaian sendiri di rumah, terjamin kebersihannya.

🙂 🙂 🙂

(Let me make it clear that I copied that statement word for word (including the triple smileys at the end) and any mistake in Malay grammar and sentence structure has nothing whatsoever to do with me) 

Upon reading that piece of asinine statement in one of my numerous whatsapp groups, I was struck by the compelling urge to leave that group for good. I have been patient all these time! But I just cannot stand this anymore! This is not the first time they posted something so moronic, it should earn a place in Guinness Book of Record as the World’s Most Asinine Whatsapp Group Text.

Every time I came across something THIS painful, I get disillusioned by the poor level of HOTS in our community. I rather just not know the truth. I want to keep imagining all the best things about the level of intellect in the muslim community, that I want to exit that whatsapp group! It is a testimony of the power of my self-control that I had limited my reaction to a few short responses. If I had given in to my inner (manic) diva, I could launch a long tirade about the  unfortunate lack of critical thinking in our Malaysian muslim community (which would hurt a lot of feelings. And that was the only reason I made myself stop. I nearly lost the battle against my inner diva, I tell you!) 

But because I was too fiery inside, I needed to vent out! So, I copied the whole stupid message and posted it in my Newcastle Batchmates Whatsapp Group. We had a great laugh out of it.

“Orang Islam tempat lain sibuk isu-isu besar. Isu Syria. Isu Palestin. Isu ummah. Orang kat Malaysia tak pass benda basic yang kita dah lama faham. What is wrong with them?”

***

Someone with HOTS would have the ability to make simple deductions and inferences. This is something that is introduced at the level of UPSR, and by rights, any adult should have mastered the art.

How can mature Muslim men and women be so insensible as to come up with something like this?

The person who posted this message in my Whatsapp group was only asking whether this message was valid. He did not straightaway take the message as the truth. So I did not, in any way or form, think that he doesn’t have HOTS. Maybe he simply posted this message BECAUSE he found it as stupid as I did and was only asking for clarification. So, I am NOT blaming him. In fact, I applaud his initiative to ask about the validity of the statement in the Whatsappp group. I think there is hope in the community when someone like him ACTUALLY questioned the statement rather than just posting the statement in a form of ‘sharing is caring’. Hahah. It is very heart-warming, to say in the least.

But the fact that he had obtained that message from SOMEWHERE before he posted it in my whatsapp group means that someone HAD come up with the statement in the first place. (That’s the problem, you see! That message must have been viralled somewhere in other groups until it made its way into mine; hurting my eyes, aching my brain and piercing my heart with it. And I bleed…and bleed…a slow, painful, torturous death. 😛 Hahha. My point is: if it has gotten viralled from whatsapp group to whatsapp group, that means a substantial amount of people kind of believe it, right? Doesn’t it alarm you, my dear readers? HOTS lah sangat orang-orang Malaysia ni, kan? Pfft!)

*Deep breath in*

***

How do I apply HOTS in this matter?

Remember! HOTS is all about application of knowledge and creating a new point of view from what you have learned. To put it in religious term, HOTS is like dalil akli (sebab setengah orang yang budget dia ni konon alim sangat, suka menggunakan tema dan warna agama untuk menampakkan hujahnya konon religious. So kalau aku sebut HOTS, tak cukup religious lah kan! So aku sebut dalil akli! ).

I am not saying that dalil akli is enough! No! But if you have HOTS, that is your FIRST filter that would trigger you to search for dalil nakli. When something ‘konon religious’ disturb your ‘akli’, you wouldn’t swallow everything hook, line and sinker. Instead, if you have well-honed HOTS and reasoning skill, hearing something like this would trigger you to search for the dalil nakli to clear your doubts! 99% of the time, dalil nakli and dalil akli are always in parallel! In the 1% of the time when dalil akli and dalil nakli seem contradictory, either your religious authority has misrepresented the issue or there is some other context to your dalil nakli that you don’t know about. So, search further! Don’t stop! Jangan malas berfikir! As a result of having HOTS as your first filter, you would not be someone who can be easily tricked into believing something weird in the name of religion.

If you do not have HOTS, everything that sounds religious…you would accept it unquestionably. And that would not just be unfortunate, but downright tragic!

So let’s talk about this. Let’s break down the above moronic text; sentence by sentence:

 “Tidak boleh menggunakan tempat mencuci automatic public kerana mereka ini tiada kebersihan seluar dalam yang terkena darah haid” 

  • Jadi bagaimana pula dengan darah haid perempuan Muslim? Adakah penulis statement ini rasa perempuan Muslim semuanya tak ada darah haid terkena di seluar dalam mereka?  Beliau boleh terima tak kalau perempuan muslim yang guna tempat mencuci public ni? Ke darah haid perempuan Muslim lebih bersih daripada darah haid perempuan bukan Muslim? Ke beliau nak cakap perempuan bukan muslim saja yang darah haid mereka boleh terkena seluar dalam… seolah-olah perempuan muslim pula darah haid mereka sentiasa elok terletak di sanitary pad tanpa pernah ‘terbocor’ barang sekali pun! Ke macam mana reasoning dia ni…too weird sampai aku tak boleh nak cerna! Newsflash! When you have heavy menstruation flow, your menstruation blood can spill into your panties, and it has nothing to do with your race or religion. (Benda ni saja dah sangat tidak cerdik! The very first sentence dah tersangat kelakar. You can use your common sense untuk bantai bendalah ni. Jadi, aku rasa stress bila ada lagi orang dalam Whatsapp group dok cakap “kena tunggu ijtihad dulu” baru boleh bagi opinion. WHAATTT?  It’s like guru sekolah rendah berkata kepada muridnya “kita kena tunggu sasterawan negara dulu untuk mengajar  kita macam mana nak mengeja.” hahah. Adoi!! Tak tahan!)

“Lebih maklum lagi semua tahu yang ada yang tidak membasuh punggung dan kemaluan selepas membuang air besar dan kecil.” 

  • Benda ni kita dah belajar sejak sekolah menengah lagi. Pernah dengar tak konsep ‘istinjak’? Kita beristinjak menggunakan batu dan bahan-bahan kesat. Ingat tak? Ni konsep bersuci yang asas. Orang Islam memang dah biasa menggunakan air dan kita memang tidak akan puas hati kalau tak guna air. Tapi istinjak juga adalah  salah satu cara bersuci! Dan sah wudhu dan sembahyang kau walaupun sewaktu berhadas tadi, kau hanya beristinjak menggunakan tisu. Okey? Are we clear? Kalau benda macam ni pun penulis statement itu keliru, beliau masih kena pi belajar balik bab istinjak Form 1!  This is not even HOTS. This is only LOTS! Ini hanya remembering dan recall…..tak sampai pun level knowledge application!(Ke yang ni pun aku tak boleh bagi opinion, nak kena tunggu ijtihad juga? Ulama dah tolong bahas benda ni dah lama, siap dengan dalil-dalil semuanya. Kita mungkin tiada kelayakan berijtihad, tetapi kita boleh belajar dengan orang yang sudah berijtihad! Tapi sebenarnya kan…istinjak ni bukan pasal ijtihad! Yang ni dah JELAS pun. Okay?) Jadi dengan pemikiran bagaimanakah penulis statement ini merasakan yang beliau begitu suci sehingga cara istinjak yang diiktraf dalam agama pun beliau nak persoalkan, sampai menghina orang bukan Islam sebegitu sekali dan tidak mahu bercampur public facilities dengan mereka? Dengan pemikiran jumud seperti beliau ini, megahkah beliau yang konon kedengaran lebih Islamik dari orang lain?! (Bayangkan kalau non-muslims baca penulisan beliau ini? Come on, lah!)
  • Dan ingat balik konsep najis. Semua najis yang BUKAN najis mughallazah (bukan anjing atau babi; sekadar najis mukhafaffah dan mutawassitah), bersuci menggunakan air dan sabun sudah cukup menyucikan. Jadi, kita guna saja public automatic washer pun, tiada masalah! Bukan nak kena samak pun tempat basuh tu! Kalau adalah terlekat tahi siapa-siapa pun kat tempat basuh tu (tak kira tahi orang Muslim atau bukan Muslim), membasuh hingga hilang bau, warna dan rasa sudah cukup suci. Penulis statement ini yang terlebih risau sorang-sorang, lepas tu beliau dok budget beliau lebih ‘menghalusi’ bab taharah daripada orang lain! Aduh!! (Sakit tu di sini; di dalam hati ku. Hahah)

Itu belum tahu lagi adakah pakaian mereka ni yang terkena darah yang boleh membawa kepada jangkitan merbahaya seperti HIV  atau sakit kulit yang kritikal yang boleh berjangkit.

  • Agaknya, dengan reasoning yang macam ni, kita boleh buat inferens yang HIV akan menular dengan cepat menjadi pandemic. Tak payah tunggu berkongsi jarum dan seks bebas! Menggunakan kedai dobi sahaja sudah cukup sebagai medium berjangkitnya HIV dikalangan manusia. Wow! Inilah kita katakan pemikiran kreatif dan kritis di kalangan orang Muslim kita. Amazing! Suatu hari nanti, bila kita bertanya kepada pesakit HIV akan sejarah mereka mendapat HIV, kita seharusnya tidaklah terkejut jika mereka berkata “Saya mendapat HIV kerana saya menggunakan kedai dobi untuk  membasuh baju. Mungkin ada darah HIV non-Muslim terkena di baju saya”. (By the way, penulis statement ini menyatakan sesuatu yang sangat berbaur perkauman. Racism is not endorsed in Islam. Statement beliau seolah-olah menyatakan yang darah HIV ada kat non-muslims saja. Sedangkan Malay Muslims pun banyak HIV. Malah, kebanyakan kes HIV yang aku pernah  tengok adalah dari kalangan Muslim.)
  • Opps….aku lupa. Aku ini hanya psychiatry MO. Aku kena tunggu, ehem, ‘ijtihad’ Infectious Disease doctor untuk bagi pendapat tentang hal ni.

Entah lah. Adakah pernah kita terfikir akan hal tersebut.

  • Hmm…sungguh aku memang tak pernah terfikir sebelum ini. Penulis statement ini memang terbaik arrr! Terbaik!! HOTS yang out of this world! Beliau memang orang Muslim yang hebat dan sensitif dengan isu agama. Beliau…ah, beliau begitu hebat! Enough said! 🙂 🙂 🙂

***

Just in case you think that I am putting more emphasis on HOTS (sorry, I meant to say dalil akli, so that I will sound religious, kan?) rather than dalil nakli, here’s a video to explain away all these nonsense using dalil nakli. In  this video, Dr. MAZA explained very well regarding the stupidity of those who over think stuff.

During the time of our beloved prophet, even dogs went in and out of the mosque!

Al-Bukhaari narrated that Ibn ‘Umar (may Allah be pleased with him) said: I used to stay overnight in the mosque at the time of the Messenger of Allah (blessings and peace of Allah be upon him) when I was young and single, and dogs used to urinate and come and go in the mosque, and they did not sprinkle water over any of that.

And if we just move into a house whose previous owner is a non-Muslim who might or might not own a dog, should we then ‘sertu’ the house? I sought for the answer down below.

Pertama:

Adakah seluruh badan anjing itu termasuk bulunya adalah najis (mazhab syafie)? Ataupun seluruh badan anjing itu hatta airliurnya adalah suci (mazhab Maliki)? ataupun seluruh tubuhnya najis kecuali airliur (mazhab hanafi dan hanbali)?

Pendapat yg paling kuat dan dipilih oleh syeikhul Islam Ibn Taimiyyah: Anjing tidak najis melainkan airliurnya sahaja.

Majmuk Fatawa Ibn Taimiyyah 21/106

KEDUA:

Kaedah dalam syarak ialah: Setiap tempat di atas muka bumi ini dihukumkan dengan suci melainkan ada dalil yg zahir menunjukkan ia pernah terkena najis.

Kata syeikhul Islam Ibn Taimiyyah: Tidak digalakkan mencari2 najis yang tidka zahir kepada kita. Dan tidak digalakkan berjaga-jaga daripada sesuatu yang tidak ada petunjuk yg zahir berkenaan kenajisannya, hanya disebabkan KEMUNGKINAN ia bernajis.

Kemudian, beliau membawa cerita Umar al-Khattab dan seorang sahabatnya melalui satu tempat, lalu ada air jatuh melalui dari sebuah rumah menimpa sahabatnya. Sahabatnya pun melaung: “Hai tuan punya corong air ini!! Air kamu ini suci atau bernajis?”

Lalu Umar al-Khattab pula melaung: “Hai tuan punya corong air!! Jangan bagitahu pada dia. Ini bukan tanggungjawab dia”.

Majmuk Fatawa Ibn Taimiyyah 21/113.

KETIGA:

Jika anda memilih pendapat yg mengatakan seluruh badan anjing itu najis (kami tidak menggalakkan memilih pendapat ini kerana, dalilnya lemah dan memberatkan), maka ia hanya bernajis apabila berlaku sentuhan antara anjing dan tempat itu apabila salah satu itu BASAH.

Apabila sentuhan itu berlaku dalam keadaan kering, maka tidak perlu dibasuh dengan tanah.

KEEMPAT:

Sesuatu tempat yg bernajis apabila telah kering dan tidak meninggalkan kesan najis samda rasa, bau dan warna, maka ia dihukumkan sebagai SUCI.

Kerana itu ada hadis menyebut:

“Dahulu, anjing-anjing kencing, masuk dan keluar masjid pada zaman Rasulullah SAW, dan mereka tidak menyimbah sesuatupun ke atasnya”.

HR Bukhari 1/75 (dengan sighah takliq).

Abu Daud berdalilkan hadis ini mengatakan: “Tanah apabila telah kering ia menjadi suci”.

All those dalils above I had sought wayyyy before I went to Australia for medical studies. In fact, before Malaysian students go to overseas they are usually given a talk by many ustazs about practical stuff like these (especially on minority fiqh/fiqh al-aqalliyyat. Go on and google on minority fiqh if you never heard of it). During my time, KMB had invited Ustaz Hasrizal to talk about minority fiqh with us so that we won’t go around over-burdening ourselves unnecessarily.

But you would not be triggered to search for dalils and textual evidence if your MIND is not inquisitive in nature.

I am an ordinary Muslim. As ordinary Muslims who do not have the level of knowledge like the ulama, we NEED higher order thinking to trigger our minds to search for the truth. We need it as our FIRST FILTER, because we don’t have religious facts on top of our head like Dr. MAZA.

If every time you hear something religious-sounding and then you spread it across all whatsapp groups that you have, not using your brain at all, then would you be triggered to search for the proper dalil? You won’t! You would simply short-cut your thinking process: “sounds religious, so it must be religious. So let’s share it because sharing is caring” (Pffft!). Your first filter (your brain!) becomes non-functioning! You simply operate at the level of spinal reflex.

Even Nabi Ibrahim a.s used his brain before he was finally given his revelation. He looked at the moon and the stars and the sun, and ask himself whether any of these is The Creator? And then using the process of falsification, he discarded the option one by one based on his reasoning!

The first checkpoint is always your brain in ANYTHING. Our brains help us in digesting the textual evidence given by the Quran and the Sunnah too. Your brain must be sound!

***

Let’s get back  to our own problem at hand. Let’s employ our power of observation the way Nabi Ibrahim had. Let’s observe how people can simply pray on the street, at the park (jangan kata darah haid, entah berapa banyak anjing dok lalu kat situ!).  Look at yourself! Do you bring your own serviette when you go to a restaurant with which to wipe your own mouth when you travel overseas? Many non-Muslims stay in hotels…if you really wanted to ‘menghalusi semuanya’, who knows whether the hotel had mixed all the laundries between serviette used by pork-eating non-Muslims  and the bedsheets and towels used in the hotel. Do Muslims go around bringing their own towel or their own bedsheets when they stay in any hotels while on a holiday?! If you had used HOTS, you can already make inferences that ‘setakat guna tempat basuh baju yang sama di kedai dobi, apa bezanya dengan dobi di hotel-hotel yang kita dok duduk selama ni?’

Logik lah weh! Penat lah baca isu-isu macam ni! Lepas tu bila orang dah tolong explain, mai pula jawapan “oh…kita tidak layak ijtihad”.

Bukan nak suruh sesiapa ijtihad pun. Manalah ada orang dalam Whatsapp group aku yang cukup kelayakan untuk buat ijtihad. Hahah. Tapi… kita boleh cari jawapan daripada orang yang dah pun berijtihad. Memang itulah yang kita buat selama ni pun dalam semua masalah-masalah agama. Ini bukan benda baru.  Kalau kita tak layak nak ijtihad, takkan tak payah cari jawapan? Carilah jawapan dan bagilah jawapan itu pada yang bertanya. Tak ada siapa nak suruh sesiapa di sini berijtihad pun!

One day, I might end up committing a grave error in diplomacy by simply leaving the Whatsapp group. Part of me just couldn’t take this anymore. I have mentioned before that ‘being nice’ is a form of struggle for me. And faced with enough provocation in the form of religious misconception (disguised like a ‘good advice sharing’ / ‘sharing is caring’/ ‘sebuah perkongsian bermanfaat’ etc etc), I might not be able to stick to being nice. LOL. Faced with repeated religious misconception being shared like this, I might one day just launch a non-stop tirade in the group and end up hurting the feelings of others. You see, I have a history with pseudo-religious people like this (which I never fully disclose and only talk about in limited form here and there in this blog, as you may have noticed.) My transference in this particular matter is huge! And I might not be able to handle it. (This is me being realistic. With my own set of friends, including my uni batchmates, my traveller friends, and a few of my best friends… they know me in all my glorious anger and they share my enthusiasm in discussing these kind of things. With them, I have no need to curb my tongue and we freely discuss anything back and forth sambil tampar-tampar meja with no hard feelings. Hahha. But with others outside my close-knit circle, I don’t want to hurt anybody’s feelings. Just too much drama.) 

So Ya Allah, give me strength.

I am staying out of trouble and keeping my mouth shut from now on. I am withdrawing myself from socializing with people who do not have similar wavelength as me. I am just going to silence that Whatsapp group for a year. I have too much Whatsapp Group, anyway. Unnecessary and overloaded conversations bombard me every day, it’s become intrusive and overwhelming. I have silenced a few Whatsapp Groups already. This will only be one of many that I have silenced and ignored. When I am not working and not on-call, I silence the department whatsapp group too. I am just not a big fan of whatsapp/we chat/ telegram and unnecessary sharing of information involved in those mediums. (I only have Whatsapp, and already I feel the pain. Hahah. I am just not a social butterfly, I guess).

I prefer books over people. Books and I, we are deeply involved and communicate on a higher plane. We understand each other. 😉

c2721de51c5ae8bea922dad637338129

….Or my writing!

Hahaha.

Until next time, my dear readers.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s