Tinggal Kenangan

I am not a very good person.

Susah untuk berubah. Kerana kita dah selesa dengan diri sendiri.

In oversea, I used to join ‘usrah’ for about one year and a half. Masya Allah. What a bunch of beautiful and kind sisters. They were soooo good. I felt like I didn’t deserve to be in their midst. I couldn’t be like them and I felt sooo pressured.

But they were so nice….I cannot help myself from LIKING them.

Tapi aku nilah anak didik yang paling susah dibentuk, rasanya. Ada-ada saja pertanyaan, alasan, bantahan. Alhamdulillah, nasib baik aku dikurniakan orang-orang yang baik di sekeliling aku. Yang sabar dan tahan dengan perangai aku yang kadang-kadang rebellious beyond this universe.

I didn’t deserve them, but I am glad they are my friends. And I miss them.

***

“Afiza suka baca buku ya?”

“Saya tahu buku saya tak macam buku awak. Raheeq Makhtum, Hadis 40, Syed Qutb, Hassan Al Banna,  memang tak adalah dalam rak buku saya. Hadis pertama jer kut yang saya hafal; tu pun separuh : innama ‘amalu binniat. Yang lain saya tak ingat.” I told her, tersengih segan.

Suatu hari, baik pula dia hadiahkan satu buku. Haih, kenapa baik sangat ni? I couldn’t be like them and I felt guilty.

Mereka dah lama bagi hint pada saya – bacalah buku pengisian juga. Dan saya pun bacalah. Some of the books were REALLY good.

But at the same time, I still gravitate towards Jodi Picoult, John Grisham, David Baldacci, Jane Austen, Charlotte Bronte. Mereka tidaklah aktif melarang, namun mereka katakan: sebelum berbuat baik, kita kena tinggalkan kejahatan dan buang jahiliah.

“Okay. So buku-buku aku tu kejahatan lah maksudnya? Jahiliah?” See? Aku memang suka membantah. I want BOTH – can I still read religious books AND fiction?

“Bukanlah sampai kejahatan. Tapi…hmm, lagha!” tingkah kawan aku ni; sampai tergelak dia untuk menangkis kata-kata aku yang macam tak puas hati.

Okay.

They are GOOD. Bila diorang marah pun, diorang baik. I can’t be like them

***

Bukan senang nak berubah. Most of the time, aku dah selesa dengan apa yang aku dah buat. Tapi hidup tidak statik. Jika kita tidak berubah sendiri pun, situasi yang akan mengubah kita, menjadikan kita TERPAKSA berubah.

Tapi memang PAYAH.

So aku pun memberi alasan. “well, buku-buku ni bagus apa. Banyak pengetahuan am juga. Semua penulis-penulis ni buat research sebelum diorang tulis. Ingat senang John Grisham nak tulis watak seorang lawyer jika dia tak ada ilmu undang-undang. Susah kan? Ingat senang Jeffrey Archer nak tulis pasal watak seorang politician jika dia sendiri tidak ada ilmu politik. These are good writers dan secara tak langsung, I learned a lot by reading their books. I learned the art of effective debate by reading John Grisham and Jeffrey Archer. Patricia Cornwell taught me about forensic dalam buku Scarpetta dia. I learned English, not through my English teachers; I learned through my novels. So, tak lah lagha sangat kan? Banyak ilmu  juga.”

“Yalah, tapi lebih afdhal kan kalau kau baca sirah nabi ke? Kau dah tahu semua benda ke pasal Nabi Muhammad?” Hah, kan dah kena sebijik.

Okay, aku mengaku. Memang lebih afdhal lah. And I will do it, God willing. Tapi aku masih nak juga baca buku-buku cerita. Boleh tak?

Is it BAD?

Maybe I am just not as good as you. And I think you are disappointed in me; if you are not disappointed now, you will be.

***

“Lagu apa ni?” Tanya seorang akak yang SANGAT BAIK.

“Saya tahu muzik haram. Sorry.” Awal-awal aku dah minta maaf. Kenapalah aku tak baik macam diorang?

“Tapi dah lama tak dengar lagu…so saya macam teringin nak dengar. Tadi study, mengantuk.” I know I was LAME with a capital L. Alasan, alasan, alasan.

Kakak tu tak marah pun. Dia tanya jer, aku rasa. Tapi aku yang segan. SANGAT!  Namun, aku masih mencipta alasan “Tapi nasyid pun ada muzik. Kalau nak strict, sepatutnya drum and percussion jer, betul tak?”

Sometimes it is SO hard. Susah nak menongkah arus apabila dunia sekeliling kita memang macam ni – ada buku cerita, ada muzik, ada lagu.  Dan aku tak macam mereka.

I am WEAK.

Entahlah dah berapa kali rasanya mereka kecewa dengan aku kot, tapi masih begitu baik melayan kerenah aku. Tahannya mereka.

***

Sekarang semuanya dah tinggal kenangan. Aku balik Malaysia. It makes me even worse. Usrah tu memang dah tak ada lah, unfortunately. No more bulatan gembira.

Muzik tu…well…my resolve always fluctuate. On and off.

Buku cerita lagi…my number ONE weakness!

Truly, I miss all of you, NEWCASTLE sisters. Even though I am not as good as you are, even though I may be a source of great disappointment every time, I hope you will remember me in your prayers as I remember you in mine.

 

PS: I am looking through our pictures on the computer. These tears are for you girls; for the time we have spent together that I took for granted; for the knowledge you have imparted that I’d ignored; for the laughter and the smiles that we had enjoyed with one another. For all that it is worth, know that you are deeply missed, deeply loved.

**Until now, lagu ‘sebiru hari ni’ remains my favourite ring tone. In my mind, that is OUR SONG.

The Muslim Psyche

I am going to be quite blunt (or sharp), here.

This is something that everyone should understand. While there may be some dispute as to whether or not Malaysia is ‘negara Islam’, there is NO DENYING that Malaysia is a Muslim-majority country.

And anyone who wishes to be a politician in Malaysia should realize that it is foolhardy – indeed, a political suicide – to ignore the sentiments of Muslims, especially when it is regarding their MOST BELOVED prophet (pbuh).

I am NOT going to cast my vote favouring an anti-Islam government. At the moment however, I am in the biggest dilemma of my life. I COULD NOT decide which one between PR and BN ,is more beneficial for the cause of Muslim in this country. PR has in them the most wretched anti-Islam party in our midst. On the other hand, BN is not that appealing either.

This is, without a doubt, a heart-breaking, soul-wrenching SADNESS for Malaysian Muslims.

I think it is time that Malaysian Muslims cease being political and start being united.

***

I studied in Newcastle, Australia.

I came back because I am deeply attached to my country. I have never been the sort to air dirty laundries about our country to my Australian friends. I say only the best of things about my country to other people – because I am a loyal person ( I am not bragging – I am stating the truth).

Back in my country, I may go around complaining about the health system and about general peculiarities of our society – but it’ exactly because I love my country that I even bother to write about my frustration. But in the foreign society, I have NEVER said a bad word about my country. Just like I would never say a bad word about my family to non-family.

To me, it’s not just a matter of loyalty. It’s a matter of common sense!

It’s bad form to badmouth your own family members to others, no matter how much you are frustrated with them – common sense right?

I argued with my GP (my supervisor who would be doing my evaluation sheet) when I was a student because he condemned our judiciary system. Westerners, in general, are anti-Mahathir and pro-Anwar. I rolled my eyes and said, do you want to talk about Guantanamo?

Now, our judiciary system may not be perfect. But that’s why you have to come back to Malaysia and talk about it among Malaysians. There’s no sense of you talking about it with foreigners when you are all nice and easy in a foreign country (what can the foreigners do? They are foreigners laa….duh!). That’s LOW!  You say you want some change in our country? Come back and serve the country laa! You are not serving the country when you go and talk about our appalling atrocities in a foreign land. That’s just cowardice in its grand form.

Grow up!

That’s the main reason I despise Anwar Ibrahim. I despise anyone who go around talking and attempting to sound intelligent while they are smearing shit on our good name. Please, people. Have some standard and have some pride. CNN just loves to interview anyone who hates his own country for some imagined injustice/ crime against humanity. CNN should talk about Guantanamo and the illusionary weapon of mass destruction much more than they should talk about the (lack of) democracy in other people’s countries.

Please get it in your head that no one sounds intelligent when they talk bad things about their mother. Okay? Even if what they said about their mother is true, we just don’t talk about it to others. Instead, what we should do is go home and talk about it with our mother.  Got it?

I come back and talk about our health system. Some people hate it. I guess, they’d rather I go and talk about it to Australians? Sorry, but that kind of cowardice and attention seeking behavior as well as ass-kissing attitude towards the West is just not in my gene!

I love my country so much because this is where I hope my religion will prosper and thrive. I have had 5 years of being a minority in a foreign country, albeit a rich and a developed one, and I know how it feels to not have my RAYA because it is not public holiday. I know how it feels having to rush for prayer because I couldn’t pray earlier while following the consultant’s rounds. I know how it feels being stared at just because I supposedly wore a towel on my head in public. I know how it feels having to pray at the changing room because there’s no proper praying place for us. I know how it feels to go to the toilet carrying a bottle of water to clean myself –  because toilets over there have no water.

Now I am back in Malaysia, and I expect public holidays during my religious events. I expect to be able to break my fast during Ramadhan on time, unless my patients are collapsing right, left and centre. I expect to be allowed to excuse myself for prayer if the rounds get too lengthy and late and I want there to be no complaints regarding me performing my religious duty regardless of whatever religion my superior subscribes herself to. I expect to find surau at every corner of the hospital and mosques at every few kilometers of the streets. I want there to be no issues if the azan are on loudspeaker – even if it is early in the morning.

***

The fate of the minorities in other countries are clear – no public holidays for their religious events. No special school for their own religion or race. All races have to be able to speak the country’s national language if they don’t want to be looked like the stupidest person in the universe. They have to master the culture and the language of the country before they are granted citizenship.

Sure Barack Obama is a black – but he is a Christian. He doesn’t speak Swahili. He speaks American English. He doesn’t practice the culture of his racial origin – he practices the American culture and possess whatever it is that passes of as American Dreams.

I too want my PM to be a Muslim. Who speaks excellent Malay. Who practice the culture of the country rather than the culture of his racial origin.

Find one country – JUST ONE – who has a prime minister who is not of the majority race and ALSO does not practice the culture of the majority race? That just doesn’t happen.

I have seen how Muslims are being thrashed around, discriminated against, ridiculed at when they are a minority in other countries. Imagine what kind of laughter a Muslim will get if he goes around demanding to be prime minister in a Christian-majority country? Imagine what kind of outrage that will ensue if we demanded no bells should be rung and no music should be played during church masses because they are noisy.

Being a minority in Australia, we cannot even demand that they recognize our public holiday. We cannot even demand that we have our own school with our own syllabus from Saudi Arabia or Al-Azhar University or something. We cannot even demand that we get the same privilege that the Australians get even though the Muslims over there pay taxes just like everyone else. Chinese over there didn’t know Mandarin. Indian over there didn’t know Tamil or Hindi. Lebanese over there didn’t know Arab. They speak in Australian English complete with its unique sing-song slang. They are THAT alienated from the culture of their own origin –  EVEN then they didn’t demand to be made Prime Minister, okay! To find even one Muslim or other minorities in their parliament  was like ‘fat chance!’

In Malaysia, we recognize everyone’s religious holiday. That is generous! We even allow them their  own school.  When they don’t know how to speak the national language, we tolerate their inadequacies. Some MP’s command in the Malay language are laughable at best!

They are busy organizing so much demonstration – from stupid scandalous LGBT demonstration to ineffective BERSIH rally – but when we want to organize a PEACEFUL demonstration against the moronic film regarding our prophet Muhammad, how dare the MP DAP Ngeh Koo Ham then said ‘it would be a waste of time’.

How dare you!

When it comes to defending the honor of my prophet, you think it is a waste of time? The LGBT one is not a waste of time, I supposed. The BERSIH rally with the ass-flashing scene over the picture of Najib was okay, I suppose – a thoroughly beneficial usage of the time then, showing your gluteus maximus muscle (the butt muscle) for the delectable enjoyment of the public ?

That MP DAP is so CLUELESS about how MUCH we esteemed our prophet.  When it comes to defending our prophet, it is not a political agenda. UMNO youth had asked PAS youth to join the demonstration and PAS Youth accepted. For once, this is not about politics. Do you get it? Or are you scared of what will happen when all Muslims finally become united making your party once again irrelevant?

***

I am not racist. It is against my religion to be racist.

But be fair to my religion. This is a Muslim-majority country, remember that.

A politician would do well to respect the sentiments of the majority of the vote casters.  A politician who wishes to be successful in his career should start understanding the psyche of the Muslim voters. We can tolerate ALMOST anything but NOT an insult to our religion. The British Resident once, were able to control us ONLY because they promised to still put the Sultans in charge of the Islam religion and the ‘adat Melayu’ and would stay away from our religious matters.  They had the wisdom to recognize that the religion and the ‘adat’ was off-limits! You would do well to learn from the British…after all they brought you guys in and you are welcome to this country as much as everyone else who pay taxes. But don’t push it!

We may be blasé about economy. We have a lackadaisical attitude towards other matters that other people may find of utmost importance. Malays, in general, are easy-going and not OCD or kiasu-prone!

But if you touch our religion, we will go to war for it. That’s a fact and it ain’t changing! This is not a threat but a promise. If you don’t know how serious this is, you have a long way to go towards understanding the Muslim psyche. Arab spring, if it occurs in Malaysia, will bring you untold nightmares you couldn’t even imagine.

Be warned.

 

 

PS:

For once I am glad I am not a politician. I can say whatever I like without fear of what people would think. Not even the fear that people would label me as racist would shut my mouth. I am not racist, I am just someone who, although an imperfect Muslim, loves nothing else more than I love my religion. You will find most Muslims are like me. They may not be a perfect Muslim, but they love their religion intensely. Please be mindful of what you said about our religion. It hurts. And like a wounded lion, we are at out most dangerous when we retaliate.

Things I Wish The Public Knew

1)      It’s common sense that your discharge summary is the least important thing in my list of daily activities. Sekalipun awak adalah anak VIP, kerabat Raja Sulu mana pun, discharge summary awak masih berada di tempat paling bawah dalam carta priority saya. Maaf. Awak dah sihat, awak cuma tunggu nak balik. Waktu awak sakit dulu pun, discharge summary orang lain juga tertangguh disebabkan saya kalut melakukan perkara-perkara penting untuk awak. Inilah masanya untuk awak kembali berkorban sebagai tanda bersyukur di atas kesihatan awak yang telah pun pulih sehingga dibenarkan pulang. Awak ada urusan, saya faham. Tapi di sini adalah hospital, di mana perkataan ‘urusan’ dalam terjemahan kami membawa maksud hidup atau mati. Awak faham kah? Maka, boleh awak tunggu?

 

2)      1st class or 2nd class are not all that they are cracked up to be. Stop demanding to be placed in 1st class or 2nd class ward. Saya tahu awak layak 1st class atau 2nd class… tapi tempat nya terhad. Saya tahu awak orang penting tapi tidak bermakna saya boleh halau orang lain yang sudah pun berada di dalam 1st class atau 2nd class semata-mata untuk awak, sungguhpun orang yang terlebih dahulu berada di sana ‘kurang penting’ daripada awak. Untuk saya, semua pesakit adalah SAMA PENTING. Besides, as clinicians, we will not put our acute patients in 1st class and 2nd class because they are the last place we went for round to. When you are in the hospital, you want doctors to look after you, right? Being in the 3rd class is better in that sense.

 

3)      Ketahuilah bahawa awak boleh masuk wad dengan mudah. Tapi untuk keluar daripada wad memerlukan urusan surat-menyurat yang bukan sedikit. Jadi jika awak ini golongan yang suka main-main – kejap-kejap nak masuk wad, kemudian tiba-tiba tak pasal-pasal nak minta balik pula – awak jangan ingatlah kami akan dapat menyiapkan segala surat-menyurat itu dalam masa yang singkat. Kami ada banyak kerja lain yang lebih penting demi pesakit yang lebih memerlukan daripada melayan karenah flip-flop awak. Awak fikir awak siapa; masuk wad tak sampai sejam kemudian tak sabar-sabar nak balik sampai kejan-kejan orang suruh lekas discharge kan awak. Kalau awak  anak raja pun belum tentu saya layan fi’il pelik macam ni. Nak kompelin kat pengarah? Go ahead! Kemudian apa lagi awak nak buat? Nak kompelin kat surat khabar pula? When it comes to complaining and writing them, I can give people lessons…tak pasal-pasal bertubi-tubi saya balas kat forum dalam surat khabar tu; awak pula yang segan nanti. Kami doktor kerajaan tapi kami bukan hamba suruhan kalaupun awak ni VVVVIP sekali pun. Dah masuk wad, ikutlah prosedur. Kalau rasa susah, fikir betul-betul sebelum nak masuk. Awak rasa antara VVIP yang tak sakit dengan orang miskin yang collapse, siapa yang saya kena attend dulu?

 

4)       Doktor berikan ubat untuk dimakan seperti yang telah diarahkan. Bukan untuk disimpan atau diperuk buat pekasam. Tolonglah bantu diri sendiri supaya sakit awak tidak melarat sehingga terpaksa di tahan di wad. Sekiranya awak jenis yang suka-suka hati nak balik tanpa kebenaran doktor, bertambah penting lagilah untuk awak menjaga kesihatan diri awak. Tolong jangan sakitkan diri awak hanya untuk masuk ke hospital dan tiba-tiba nak minta balik tanpa persetujuan doktor yang merawat. Awak hanya menambahkan kerja surat-menyurat dan menyusahkan semua pihak yang terlibat – daripada pegawai pendaftar, kepada PPK, kepada staff nurse, kepada houseman hinggalah kepada specialist. Tolong jangan buat perangai macam ni. Tidak adil untuk kami. Ya benar, kami sedia membantu. Tetapi keutamaan diberikan kepada yang perlu.

 

5)      Saya tahu awak kaya dan mampu mendapatkan khidmat Hospital Swasta. Tahniahlah ya! Namun ada sebab kenapa hospital swasta merujuk kes kamu kepada hospital kerajaan – our care is better over here, tahu? Jika kamu hanya berminat untuk dilayan seperti raja sewaktu kamu di dalam rawatan, maka hospital kerajaan bukanlah tempat yang sesuai untuk kamu. Tetapi jika kamu berminat untuk mendapatkan rawatan kesihatan yang terbaik, now, we are speaking the same language. Ketahuilah fakta ini: ‘layanan’ dan ‘rawatan’ tidak mempunyai maksud yang sama dari segi istilah mahupun dari segi bahasa. Kamus Dewan mohon dirujuk.

 

6)      Kami tidak memerlukan ucapan terima kasih daripada kamu. Kami tidak menunggu pun ungkapan itu terhambur di celah-celah dua ulas  bibir kamu. Cukuplah kamu tidak meminta bulan dan bintang yang tidak mampu kami berikan, lantas kamu merungut yang bukan-bukan seraya menarik muka masam. Tak comel, kan?

***

Okay, now that I have said a few words of the above, I feel a lot better. (although of course, one can argue that those words above are NOT ‘a few’. Hahah)

For the record, I have never raised my voice to any of my patients or their relatives. There are times I wanted to. But I did not. Instead I calmly and firmly state my case.

Let me relate to you guys a true story:

Saya baru 2nd posting pada waktu itu. Saya oncall pula tu! Itu zaman di mana on-call adalah ‘36 hours straight and then more’. Tiba-tiba datang seorang wanita (?kelas atasan) ke nursing counter lantas menyapa saya.

“Doktor, tolong bagi saya number telefon pengarah hospital?”

Saya renung wajahnya. “Boleh. Saya tak ada number pengarah tapi saya rasa staff nurse saya mesti tahu number pengarah.” Saya mengalihkan pandangan kepada staff nurse. “Akak, bagi kat puan ni number telefon pengarah” Saya senyum (MANIS SEKALI) kemudian terus sambung clerk case.

Staff nurse dah terpinga-pinga. Betul ke doctor nak suruh akak bagi ni? Haha.

My point is: Saya paling pantang orang cuba menngugut saya. I don’t respond to soft threat or veiled blackmail. I respond to kindness and manners. If I can defend what I do, none of your threat will make me feel scared.

Ketahuilah di sini bahawa jika wanita itu datang ke kaunter lalu menyatakan “Adik, akak nak kompelin sikit. Bla bla bla.”, pastinya saya akan senyum dan cakap, “Oh, maaf ya. I will rectify the matter right away.”

Tapi bukan itu yang dilakukan! Sebaliknya, tiada angin tiada ribut, tiba-tiba dengan halus cuba nak gertak saya pula. Maka dengan halus jugalah saya buat-buat tak faham dan terus suruh staff nurse kasi saja number pengarah…dah dia nak sangat.

Sekiranya dia jujur menyatakan kehendaknya, pasti saya tidak dapat lari daripada etika seorang doctor lantas mejadi kewajipan untuk saya memberi respond terhadap apa yang dia utarakan. Maka jika dia, setelah menyatakan secara jelas ketidakpuasanhatinya, dengan sebab itu bolehlah mengemukakan aduan yang ‘valid’ terhadap saya jika saya masih tidak melakukan apa-apa.

Tapi apabila dia cuba main gertak-gertak macam tu tiba-tiba saja, saya boleh saja memberi alasan jika pengarah bertanya mengenai aduan tersebut lalu menyatakan “Eh,puan ni tak pernah sekalipun mention apa-apa masalah. Puan cuma minta number pengarah dan saya telah arahkan staff nurse untuk bagi, kan? Saya rasa saya dah cukup attentive to her needs at that time.”

Saya tahu harapan wanita tadi. Dia berharap dengan pertanyaannya meminta number telefon pengarah akan membuatkan saya terdetik untuk berkata “Eh, kenapa nak telefon pengarah? Ada apa-apa masalah ke puan?” dengan penuh perasaan takut dan gusar.

But the problem is I have an aversion to being manipulated or maneuvered. I also have a problem with being threatened. Saya rasa semua orang yang bemaruah TIDAK SUKA ditakut-takutkan. Semua orang yang bermaruah TIDAK MAHU menampakkan diri mereka takut dengan ugutan. Jika awak nak sesuatu, awak cakap dengan terang dan jelas; jangan cuba nak manipulate  saya dengan ‘veiled threat’. Takkan behasil.  Dari dulu lagi, saya memang ada masalah besar dengan tagline: the client/customer is always right.  “Always right’ is a HUGE thing. Apa logiknya customer diberi ‘maqam’ hingga ke tahap maksum’ macam ni pula?

Jika  ada yang datang cakap pada saya “Doktor, lama dah saya tunggu. Bila boleh balik ni?”

Walaupun saya mungkin akan berasa agak tersinggung dikejan-kejan begitu, namun saya tidaklah berasa seolah-olah saya ni cuba ditakut-takutkan. Ini kerana aduannya jelas dan tiada unsur ugutan atau manipulasi di situ.  Kita cuma menakut-nakutkan orang yang kita fikir akan berasa takut, betul? Jadi bila saya cuba ditakut-takutkan, sudah tentu saya berasa terhina. Dia fikir saya boleh ditakut-takutkanlah?; itu yang terdetik di hati saya lantas saya malas nak melayan lagi.

Berlainan pula jika awak bertanya dengan jelas apa yang awak mahu; saya berasa lebih cenderung untuk membuat penjelasan jika itu yang diperlukan untuk memuaskan hati awak.

“Pak cik, antara semua tugas-tugas seharian doctor yang  banyak tu, discharge lah yang paling tidak penting dalam hidup seorang doctor. Ada pesakit yang memerlukan rujukan; ada pesakit yang darahnya perlu diambil dan keputusan darahnya mungkin menyebabkan lebih banyak prosedur yang perlu dilakukan seterusnya. Ada pesakit yang tiba-tiba jantung dan pernafasannya berhenti; soal hidup dan mati. Mana mungkin saya sedap hati duduk di kerusi hanya untuk buat discharge summary selagi banyak lagi kerja yang lebih penting tertangguh. Saya minta jasa baik pakcik untuk tunggu sekejap lagi. Boleh ya?”

Itu cerita di 2nd posting. Sampai sekarang saya tidak pasti samada orang tersebut ada menelefon pengarah atau tidak. Oncall pada malam tersebut agak eventful dan saya tiada masa langsung nak fikir lama-lama tentang ugutan itu. Bagi saya itu adalah aduan yang terlalu kecil; bukannya patient ‘in shock’ pun. Staff nurse pun bising dengan kerenah saudara-mara patient itu.

Memang mendera hati.

I am a government servant but I deserve to be treated with respect as do the staff nurses and even the PPK  – they deserve even more respect than the doctors because they are the ones who respond to your needs first, before they proceed to inform the doctors. So tolong jangan buat macam mem besar di hospital, ya. Main order jer sesuka hati tanpa memikirkan perasaan orang lain. Don’t order…just request.

Respect breeds respect, remember that.

***

AOR Discharge

Ini satu lagi isu yang agak ‘dekat’ di hati houseman.

Bayangkanlah awak tengah on-call (sekarang dah ‘shift’ sistem), adakalanya berlari ke wad-wad yang berlainan untuk attend pesakit yang tiba-tiba ‘collapse’, tiba-tiba ada saudara-mara pesakit nak minta pesakit dibenarkan pulang tanpa kebenaran doktor [AOR (at own risk) discharge].

Ini cukup mendera perasaan.

Dalam hati houseman, pasti menggerutu geram kerana terpaksa buat perkara-perkara remeh di celah-celah kekalutan yang memanjang. Wahai saudara mara pesakit, ini tidak adil untuk kami.

Jika awak mahu sesuatu di jabatan kerajaan yang lain, pasti awak akan lakukan dalam masa ‘office hours’, betul? Awak sanggup minta cuti atau awak sanggup korbankan masa lunch untuk membuat urusan yang perlu disiapkan dalam waktu pejabat.

Namun awak ‘take for granted’ bahawa doctor sentiasa ada di hospital, maka awak beranggapan bahawa awak boleh minta apa saja awak nak walau di tengah-tengah malam sekali pun. Selfishnya awak – dan ironinya awak tidak rasa langsung bahawa awak selfish terhadap hak-hak orang lain; hak pesakit lain, hak doctor dan hak nurses. Yang awak fikir ‘customer is always right’ dan awak berhak pulang bila-bila masa awak nak. Awak kan VIP, ya tak?

Sebagai pekerja Kementerian Kesihatan, memang  TIDAK WAJAR untuk kami menyatakan bahawa kami hanya berurusan di waktu pejabat. Sudah tentu tidak begitu.  Doktor akan sentiasa ada di hospital; itu betul. Namun jumlah doctor hanya ‘cukup-cukup saja’ untuk menguruskan apa yang ‘urgent’ di luar waktu pejabat.

Maka ketahuilah, adalah tidak adil untuk kamu meminta kami melakukan sesuatu yang tidak ‘urgent’ di luar waktu pejabat, kerana doktor yang ada di hospital tidak seramai seperti waktu pejabat. Apabila kamu tidak semena-mena meminta untuk pulang atas risiko sendiri  (AOR discharge) di luar waktu pejabat, kamu telah mencuri masa kami untuk pesakit-pesakit lain yang lebih memerlukan.

Pada pendapat saya, kita patut jadikan ‘common sense’ bahawa ada SESETENGAH perkara hanya BOLEH diminta pada waktu pejabat sahaja dan menjadi keperluan untuk kita mengajar orang awam tentang  wujudnya urusan waktu pejabat di hospital.

Orang awam mampu menghormati waktu pejabat jabatan lain. Mereka tahu tentang wujudnya waktu pejabat dan mereka hormat fakta itu. Mereka sanggup bersusah payah ambil cuti atau meminta kelepasan daripada ketua semata-mata untuk melakukan sesuatu dalam waktu pejabat. Malangnya mereka tidak menunjukkan ‘common sense’ yang sama di hospital – mungkin kerana mereka menganggap hospital tiada waktu pejabat dan mereka boleh minta apa saja mereka nak pada bila-bila masa. Menyusahkan atau tidak, itu belakang kira; mereka kisah apa. Kalau di jabatan lain, pasti mereka merayu-rayu untuk cepat siapkan urusan di waktu pejabat kerana mereka tahu urusan mereka akan tertangguh hingga ke esok jika urusan mereka tidak sempat disiapkan dalam waktu pejabat.

Namun di hospital, KITA pula yang kena merayu kepada mereka “Puan discharge sajalah esok. Waktu tu specialist pun ada. Mereka yang lebih layak untuk membuat keputusan dan mereka lebih tahu bagaimana untuk terangkan pada puan akan risiko-risiko yang puan ambil dengan berkeras untuk pulang.  Saya hanyalah houseman yang merasa keberatan untuk menggangu boss saya untuk perkara-perkara macam ni. Boss saya bekerja dari pagi tadi dan waktu kerjanya takkan habis sampai ke petang esok. Puan tidurlah dulu. Tak lama pun. Lagi 5 jam puan tidur, dah pun keesokan pagi dan kita boleh buat discharge puan jika itu yang puan mahu”

Namun kebiasaannya, pesakit akan berkeras juga untuk pulang, dan yang mengalahnya adalah kami.

Ini tidak adil untuk kami. Tapi kami senyap sunyi dari berkata-kata walaupun hati memendam rasa. Nurses pula hanya tersenyum kelat memikirkan ada extra report nak kena buat. Yang penting pesakit dan saudara mara puas hati dan tak besarkan isu dalam surat khabar kononnya pekerja KKM tak mesra rakyat.

Kalau urusan mereka begitu urgent, saya akan berhempas pulas melaksanakannya dengan sedaya upaya saya. Itu sumpah saya. Tetapi urusan ‘discharge’ tidak urgent, dan menjadi kewajipan kita untuk ‘educate the public’ bahawa ada sesetengah perkara TIDAK LAYAK dilayan di luar waktu pejabat dan jika mereka nak besarkan isu ini ke dalam suratkhabar, mereka hanya patut ditertawakan sahaja!

Jika mereka mampu hormat urusan pejabat jabatan lain, maka mereka juga patut diberi pemberitahuan tentang urusan pejabat di hospital kerajaan, supaya doktor boleh fokus untuk urusan yang lebih penting di luar waktu pejabat.

Lebih adil buat semua pihak.

Of course, like in any other rule, tiba-tiba akan wujud pula exception untuk VIP. Rakyat jelata lain boleh discharge waktu pejabat sahaja tapi VIP bila-bila masa pun boleh dapat apa yang mereka nak.

Sebab mereka VIP.

Alangkah seronoknya bekerja jika tiada istilah VIP dalam hidup kita.

***

Kasihan Kami

Apabila pesakit ada aduan terhadap doktor dan hospital, cepat betul tabloid-tabloid menyebarkan sensasi terkini. Tanggungjawab sosial mereka untuk memastikan dahulu fakta yang wujud, mereka abaikan dengan tagline ‘aduan rakyat’.

Perkara-perkara kecil pun nak buat report polis. Konon negligence lah apa lah. Seolah-olah doktor ini malaikat yang ada mukjizat – semua kena perfect walaupun mereka hanyalah salah satu watak dalam satu insiden yang rumit. Mereka hanyalah satu faktor dalam satu kejadian yang kompleks, mana mungkin mereka seorang mampu mengawal ‘outcome’. Tapi itu semua orang awam tidak faham.

Orang awam lebih senang faham bomoh dan pawang yang menyatakan semua benda mereka boleh lakukan. Bomoh-bomoh dan pawang-pawang yang dah lama mengebas duit mereka tak tentu hala tanpa apa-apa hasil, terlepas begitu saja – tak pula tabloid pi baham.

Apabila ada insiden yang dibesar-besarkan, pekerja kesihatan terperangkap. Tagline ‘customer is always right’ mencengkam urat leher mereka. Since customer is always right, of course one of us will have to be blamed.  Someone else’s neck or mine?; that’s the question looming in their mind.

We are waiting for someone to fight for our rights. Since pilihanraya dah dekat, please take note. Atau hak-hak doktor dan pekerja kesihatan bukanlah isu politik yang sepenting hak-hak guru, mungkin?

Well!

So these are the things that I wish the public knew.

 

P/S:

Saya masih dalam proses memikirkan lagi siapa yang lebih layak mendapat undi saya. First time mengundi ni excitednya lebih. Tak sabar! Saya rasa saya akan undi mana-mana pihak yang di dalam manifestonya berjanji bahawa sekiranya berlaku accident dalam ambulance, houseman yang terlibat menghantar pesakit akan di’cover’ dengan insurance. Is the message clear?

Sains Sosial Vs Sains Tulen

Dua puluh tujuh tahun Allah telah pinjamkan nikmat hidup di dunia kepada saya.

Lebih daripada suku abad saya telah berada di dunia ini, tanpa saya mengetahui samada masa yang bakal menjelang akankah lebih lama daripada masa yang telah pergi.

Alhamdulillah, hidup saya selama ini begitu mudah. Semua ‘kesusahan’ yang saya alami tidaklah susah. Semua kesenangan yang saya nikmati melimpah ruah – hingga bibir menjadi ringan untuk berkeluh kesah untuk perkara yang adakalanya bukanlah suatu masalah.

Dua puluh tujuh tahun… dan begitu ramai orang yang telah saya jumpai. Dan di antara semua golongan yang telah saya kenali, golongan agamalah yang paling….kompleks…

Golongan agamalah yang paling…berwarna-warni.

Tiada kosa kata yang telah tercipta untuk menggambarkan kepelbagaian cara orang agama.

Adakalanya ‘orang agama’ dan ‘orang beragama’ adalah dua golongan yang berbeza. Mutually exclusive.

Adakalanya ‘orang agama’ dan ‘orang beragama’ adalah dua golongan yang sama. Mutually inclusiveone cannot be one thing without ALSO being the other.

Adakalanya saya sendiri keliru… golongan manakah yang ‘lebih baik’ antara mereka? Adakah saya senang berkawan dengan ‘orang agama’? Atau adakah saya lebih suka untuk bergaul dengan ‘orang beragama’?

Kemudian datang pula ‘orang awam’ yang berbudi pekerti mulia; berakhlak terpuji – lantas saya terfikir mengapakah ‘orang awam’ ini jauh lebih baik daripada dua golongan tadi?

***

Semua yang mengenali saya tahu bahawa cita-cita pertama saya bukanlah bidang perubatan. Cita-cita pertama saya adalah bidang penulisan. If medicine is my marriage, writing is my secret lover.

Seorang penulis perlu mempunyai ‘intuition’ yang tinggi. Mereka perlu tahu menganalisis karakter orang sekeliling. Mereka perlu menjadi pemerhati yang setia  – observant. Setiap lirikan mata diberi makna. Setiap senyuman ada maksudnya. Setiap kesepian ada jawapannya. Sunyi mereka daripada berbicara adalah untuk memberi peluang kepada minda mereka dalam mengkelaskan setiap perkara yang mereka jumpa.

Saya tidaklah sehebat penulis-penulis yang saya kenali. Saya ini begitu amatur.

TERLALU AMATUR.

Namun saya mempunyai kecenderungan yang sama. Saya mempunyai kecenderungan untuk menjadi pemerhati dan menganalisis apa yang saya perhati. Saya mempunyai desakan di luar kawalan untuk cuba mengkelaskan semua orang yang saya temui agar senang saya berurusan dengan mereka nanti. Kekecewaan besarlah untuk saya jika saya terjumpa golongan yang susah untuk diberi pengelasan-pengelasan tertentu. Ini kerana golongan sebegini akan masuk ke dalam kategori ‘tidak difahami’ – dan ini adalah suatu kekecewaan yang besar kerana merekalah golongan yang tidak akan saya mahu dekati.

Sedangkan begitu banyak ilmu yang saya dapati hanya dengan mendampingkan diri dengan orang lain. Bayangkan jika ‘orang tidak difahami’ ini tetap saya masukkan ke dalam hidup saya sama seperti saya mendampingi golongan dalam kategori-ketegori yang lain. Mungkinkah lebih banyak lagi perkara-perkara menarik yang mampu saya kutip daripada mereka – sekurang-kurangnya sebagai inspirasi penulisan.

Tapi masalahnya, golongan tidak difahami ini sering memporak-perandakan pola pemikiran saya. Keliru lagi bercelaru. Maka saya mengambil jalan selamat – keluarlah kamu daripada hidupku.

***

Orang Agama atau Orang Beragama

Ustaz adalah orang agama. Setuju?

Mufti juga adalah orang agama. Setuju?

Bagaimana dengan seorang doktor atau seorang engineer? Bolehkah mereka juga dikatakan orang agama atau pun adakah mereka hanya ‘golongan beragama’.

Jika ustaz dan mufti adalah golongan agama, bolehkah mereka juga turut dikategorikan sebagai orang beragama?

Dan jika kamu diberi pilihan, adakah kamu mahu menjadi orang agama atau orang beragama? Atau pun mungkin pada ketika ini kamu sendiri sudah keliru, adakah perlu untuk difikirkan persoalan-persoalan sebegini? Ini kerana persoalan sebegini memerlukan tahap pemahaman Bahasa Melayu yang bukan rendah.

This is language play, sociology and philosophy… all rolled into one.

For my part, I have thought about it for years. I have categorized and re-categorized these people again and again. And every once in a while comes the ‘orang awam’ throwing more chaos into my cataloging effort. Where does ‘orang awam’ fit between these two entities?

And to further complicate the matter, ‘orang agama’ sendiri mempunyai sub-kategori tertentu. Oh begitu rumit sekali.

Sub-Kategori ‘Orang Agama’

1)     Yang seperti Dr. MAZA

2)      Yang seperti Nik Aziz

3)      Yang seperti Mat Sabu – hmmm

4)      Yang seperti Abby Abadi  – ???

Got the point yet? Faham kah maksud saya?

Konklusi saya hanya satu : Jadilah ‘orang beragama’ dahulu. Kemudian, jadilah apa sahaja yang kamu mahu.

Janganlah kamu menampakkan rupa ‘orang agama’ namun konsep-konsep penting seperti undang-undang Hudud dan keadilan pun kamu tidak pandai cerna. Ini sungguh LUCU.

Dan SEDIH.

Jadilah orang beragama dahulu. Kemudian jadilah ahli politik, jika kamu mahu. Biarkan untuk saya orang agama yang beragama seperti Dr. MAZA. Kerana saya sudah muak  dengan ‘orang agama’ yang berpolitik. Saya juga sudah muak dengan ‘orang agama’ yang tidak pandai meletakkan konsep-konsep agama di tempat yang sepatutnya.

Saya sudah muak dengan ‘orang agama’ yang tidak tahu tahu bilakah perlu menggunakan konsep ‘bersabar’ dan bilakah perlu menggunakan konsep ‘keadilan’ dalam menghadapi sesuatu isu. Isteri yang dianiaya misalnya : bilakah mereka perlu “bersabar; kerana bagimu itu syurga” dan bila pula mereka perlu dinasihatkan untuk menuntut keadilan kepada suami mereka. Menuntut keadilan dan bersabar itu kedua-duanya adalah konsep dalam agama…namun mengapa ada orang agama yang selalu menggunakan konsep yang tidak kena cara dalam situasi yang tidak kena tempat.

-Amar makruf nahi mungkar menggunakan cara mengintip dah satu hal. Betapa banyak masa dan tenaga dihabiskan untuk menangkap orang berkhalwat di tempat-tempat tertutup. Tetapi,  Amar makruf nahi mungkar yang di depan mata dan di kompleks-kompleks membeli belah kita buat tak tau. Dimanakah ‘bijaknya’ orang agama di situ?

-Menyuruh isteri yang dizalimi untuk “bersabar; kerana bagimu itu syurga” tetapi tidak menyeru suami yang menzalimi supaya “berlaku adillah kerana ia lebih dekat kepada taqwa”. Inilah orang agama yang tidak tahu apa yang lebih penting untuk dititikberatkan. Dibiarkan isteri itu didera dan digula-gulakan dengan syurga – sedangkan SIAPA KITA untuk menjanjikan orang itu atau orang ini bakal masuk syurga sungguh pun ia bersabar disepak terajang lelaki yang tak guna. ‘Orang agama’ sebeginilah yang menyebabkan doktor-doktor di hospital pening kepala…should I refer this case to an ustaz, or will it make things worse for the patient?

– ‘Orang agama’ yang jadi sawan memarahi gadis yang mengandung anak luar nikah – dicemuhnya institusi kebajikan yang melindungi gadis-gadis terlanjur sebegini kerana kononnya institusi ini menggalakkan maksiat. Namun apabila ada pendakwah Kristian yang menolong gadis-gadis terlanjur ini, kita mula melatah kerana melambungnya kes-kes murtad.

Ini salah kita.

Kita membiarkan golongan paling pandai di kalangan kita untuk terlibat di dalam kedoktoran dan kejuruteraan – dua golongan yang tidak begitu berpengaruh dalam kehidupan ‘orang awam’. Doktor hanya berpengaruh di kalangan orang yang sakit sahaja. Luar daripada persekitaran hospital, seorang doktor tidak menggunakan tahap intelek mereka untuk menggubal undang-undang atau polisi.

Manakala golongan yang tidak pandai dalam pelajaran disalurkan ke bidang agama dan bidang sains politik dan sains sosial. Mereka inilah yang akan bekerja di dalam pentadbiran dan menggubal polisi-polisi yang jumud dan tidak masuk akal. Adakalanya, ia adalah polisi yang kedengaran ‘beragama’ tetapi sebenarnya topeng semata-mata.

Situasi ini adalah situasi yang sama sebagaimana doktor-doktor di seluruh negara sedang hadapi saat ini. Golongan clinician yang pandai dan bekerja tidak menang tangan untuk kebaikan pesakit; kerja mereka disusah-susahkan oleh kerja-kerja ‘paperwork’ dan kerja ‘audit’ golongan pentadbiran. Belum lagi bercakap tentang pengeluaran ‘circular’ yang pelik-pelik untuk dijadikan SOP (standard operating procedure). Maka berlakulah situasi di mana orang pandai adalah orang suruhan yang terpaksa mengikut polisi orang ‘kurang pandai’ yang berada di dalam pentadbiran.

Situasi yang sungguh menjelekkan.

***

Solusinya begini:

Hendaklah diwujudkan biasiswa bukan sahaja di dalam bidang perubatan dan kejuruteraan, malah juga diwujudkan biasiswa untuk bidang-bidang yang diperlukan dalam bidang agama, ekonomi dan pentadbiran. Policy makers should have among the best intelligence quotient in themselves,  so that they won’t come up with illogical ideas.

Merekalah yang akan memberi impak kepada kehidupan rakyat biasa. Maka merekalah yang patut paling pandai di antara kita semua.

Sekiranya saya ditawarkan biasiswa di dalam jurusan undang-undang atau pun di dalam jurusan sains politik, sudah pasti jurusan perubatan tidak akan menjadi pilihan saya. Kenal pastilah fakta ini: orang sains sosial sentiasa lebih berpengaruh daripada orang sains tulen; Orang media terutamanya sangat berpengaruh,  hatta artis sekalipun!

Itulah sebabnya orang-orang terhebat di dunia kebanyakannya adalah orang sains sosial. Major mereka di university adalah “history” atau “political science” atau ‘international relation” atau “philosophy” atau “law”.

Sebab itulah di mana-mana sahaja terutamanya di Barat, golongan yang cerdas otaknya disalurkkan kepada bidang sains sosial – tidaklah kesemua mereka digalakkan mengambil bidang sains tulen semata-mata. Kesemua Perdana Menteri kita yang lepas adalah golongan sains sosial; kecuali Tun Dr. Mahathir Mohamad yang merupakan seorang doktor. Tunku Abdul Rahman dan Tun Abdul Razak kedua-keduanya mempelajari bidang undang-undang manakala Tun Hussein Onn mempunyai pengalaman dalam ‘military science.’ Dan lihatlah betapa hebatnya negara kita sewaku Dr. Mahathir yang bijak terjun ke dalam bidang sains sosial (pentadbiran/politik). Alangkah hebatnya negara kita jika lebih ramai orang-orang yang bijak diletakkan di dalam bidang sains sosial.

Lihatlah bagaimana kebanyakan sultan-sultan akan mempelajari political science, law atau military science. Termasuk juga sultan-sultan dan raja-raja dari negara-negara lain. Jarang benar kita mendengar seorang Sultan mempelajari bidang  perubatan  atau kejuruteraan.

Kenapa? Kerana golongan sains tulen hanyalah ALAT untuk kegunaan golongan sains sosial. Golongan sains sosial adalah golongan pemerintah dan pentadbir yang akan mencorakkan kehidupan orang-orang bawahan. Maka apabila golongan pandai disalurkan kepada sains tulen, maka golongan pandai ini akan menjadi golongan bawahan yang diarah dan di pandu oleh golongan sains sosial. Ini adalah suatu kerugian.

Kenalilah fakta ini. Dan mulai sekarang perbanyakkanlah biasiswa untuk golongan paling cerdas di kalangan anak-anak kita supaya digalakkan mengambil bidang sains sosial juga. Ilmu-ilmu di dalam bidang sains sosial begitu menarik! Bukan seperti sains tulen, sains sosial bukanlah ‘black and white’, malah ada grey areas yang memerlukan kecerdasan akal fikiran untuk mentafsirkannya. Apabila kita membiarkan hanya golongan yang ‘tak pass nak jadi doctor/engineer’ sahaja yang masuk bidang sains sosial, ini akan menghasilkan suasana politik dan pentadbiran yang jumud di mana golongan ini TIDAK MAMPU untuk  memberi penafsiran yang lebih tepat terhadap perkara-perkara yang tidak mempunyai jawapan yang jelas (grey areas). Bacalah artikel daripada ustaz Hasrizal untuk lebih faham tentang keperluan negara untuk menghasilkan golongan sains sosial yang hebat.

http://saifulislam.com/?p=1309

I hope one day I can go back to the uni and study another branch of knowledge altogether. I hope to re-learn history, get acquainted with anthropology and sociology, and meeting up with political science. It would be a very stimulating mental exercise as you debate on socialism, liberalism and why these can be good or bad. I hope to have intellectually interesting lecturer with deliberately outrageous views  who would then play devil’s advocate among his students to stimulate them to apply their critical thinking in some impossible concepts. Oh, how invigorating!

And I keep on dreaming to learn and do what my degree at uni had not given me the time to explore.

***

S : You love the social science that much?

Me: More than I do the hard science, that’s for sure.

S: Then why don’t you specialize in psychiatry?

Me: (terdiam sebentar) Hmm, I might just do that.