Syariah Court and Non-Muslim Lawyers

Pening sungguh.

Seperti yang saya selalu sebut, saya suka baca semua  pendapat sebelum saya membuat apa-apa keputusan.

Kalau 5 tahun dulu, mungkin saya cenderung kepada BN, tetapi sekarang saya tidak cenderung kepada BN lagi. Namun, tidak pula saya cenderung kepada PR. Saya lebih cenderung untuk memilih samada menyokong/tidak menyokong/neutral berdasarkan isu itu sendiri tanpa memikirkan isu ini diusulkan oleh parti yang mana.

We should take one particular issue by its own merit. That, to me, is the tenet of justice.

And maturity.

****

Saya rasa sangat SUSAH untuk membuat ‘judgment’ bila saya berada di dalam kawasan kelabu.

Saya sedar, bila kita masih kecil, semua benda adalah hitam dan putih. Saya tak nampak warna yang lain. Kalau saya betul, saya akan cakap saya betul beriya-iya hingga orang naik muak. Kalau saya salah, tak nak mengaku pulak! Itu adalah satu perangai yang sangat hodoh sekali, dan kepada sesiapa yang pernah terkena, saya meminta maaf dari hujung rambut hingga ke hujung kuku ibu jari kaki.

Masih ada lagi sisa-sisa (residual dust) perangai seperti itu dalam diri saya ini. Alhamdulillah, keluarga dan kawan-kawan memang bersabar. That’s why I love you guys a lot!

Begitu juga, dalam hal agama. Bagi saya pada waktu itu, semuanya hitam dan putih. Saya tak tahu nak menilai berdasarkan ‘case by case.’ Saya berasa sangat-sangat ‘unsettled’ apabila mendengar tentang kewujudan mazhab (kenapa perlu?) atau kepelbagaian pendapat (mengapa begitu?). Kalau semua seragam kan senang; so semua orang tahu apa yang betul dan apa yang salah.

Sebab saya suka benda yang ‘clear dan transparent’. Sebab saya benci nak mengubah-ngubah prinsip. Saya tak suka reasoning yang kejap begini, kejap begitu, apabila situasi adalah sama. Saya pernah cakap kan, saya ni autistic, tak suka nak ubah2 dan adapt to changes. Tambah-tambah lagi bila perubahan itu akan memberi impak kepada prinsip.

Tapi bila saya semakin besar, saya mula tersedar bahawa perubahan itu adalah sunnahtullah hidup di dunia. You have no choice, you have to adapt. Dan kepelbagaian pendapat akan ada dalam semua bidang. Even in medicine, no matter how clear the hospital guidelines are in the treatment of certain condition, you will always find another consultant scoffing at the said guideline with contempt.

“No, I think this drug is better than what the guideline says! Oh, this guideline is developed by old medical practitioners who only sit at their desk, drinking fine wine and good hotel food, and don’t see patients anymore.”

Cynical! But with a dose of truth.

But that doesn’t mean the guideline is TOTALLY wrong either. This guideline is developed via the principle of evidence-based-medicine (EBM).

But then, trust me, every patient is unique and you should treat them case by case. Guidelines is the mainstream….but it’s still just a guideline.

*****

Let’s look at the case of Penggunaan Nama Allah, which I did a post on HERE.

Saya sungguh pening kerana memikirkan ada dua pendapat yang berbeza; from one extreme to another. Sebagai orang yang memang tidak ada keupayaan untuk membuat pertimbangan sendiri kerana tidak cukup ilmu, saya baca pelbagai pendapat. Saya mengikuti blog-blog orang-orang yang saya tahu selalu memberi pendapat yang bernas dan berkecuali seperti Zulkifli Noordin, Mahaguru58 dan Dr. Asri. But as you can see, orang2 yang betul2 berkecuali dan ikhlas pun masih berbeza pendapat.

Nik Aziz dan Harun Din pun berbeza pendapat walaupun mereka dari parti yang sama.

So, orang macam aku yang memang tengah mencari apa yang patut disokong, menjadi keliru. Sebab? Mereka semua hebat2…ilmunya, research-nya, keberkecualiannya, keikhlasannya (setakat yang manusia boleh nampak). Tapi mereka masih mempunyai pendapat yang berbeza. So, at the end, I still need to come up with my own stand, GUIDED by these differences.

But I struggled because I  (and I am sure everyone else too) want to support the most righteous, the best and the most just of all issues.

****

Di dalam kes peguam Victoria Jayaseele a/p Martin Jayaraj memohon diterima menjadi peguam syarie, sekali lagi saya dihinggap rasa pening.

Saya pertama kali mendapat tahu tentang isu ini daripada blog YB Kulim, Zulkili Nordin di dalam ENTRY INI.

Waktu itu, saya kurang ambil kisah sangat. Cuma saya terfikir:

1)Adakah betul Non-Muslims tidak boleh menjadi peguam mengendalikan kes syariah? Kalau ya, mengapa? Adakah ini peraturan manusia reka? Atau memang Allah dan rasulnya mengharamkan, kerana jika itu sebabnya, saya tidak akan bertanya lagi.

2)Tapi bagaimana dengan negara Islam yang mengamalkan undang-undang Islam, jika tidak sekarang mungkin pada masa depan? Takkan kita nak tunggu semua lawyer masuk Islam, baru diorang boleh jadi lawyer? Tidak ada ruangkah untuk lawyer bukan Islam melakukan tugasnya mengikut sistem Islam?

Apa berbeza sangatkah keadilan secara Islam dan keadilan mahkamah civil? Agama apa pun lawyer tersebut, apabila lawyer itu menjadi peguam di dalam sistem itu, dia akan berhujah berdasarkan sistem itu.

Lantas, apa masalahnya?

****

Selepas membaca entry YB ini (salah seorang blogger yang saya sangat minat), saya berasa agak ‘I wonder’ di situ. Cuma, sebagai medical student yang sangatlah pemalas nak fikir panjang dan saya pun nak exam lagi 2-3 hari lagi, saya rasa saya patut KIV dulu fikir pasal ini.

Namun, setelah membaca entry Dr. Asri DI SINI, yang kebetulan menjawab persoalan-persoalan saya, maka saya terus menulis post ini.

Untuk isu ini, saya cenderung bersetuju dengan Dr. Asri.

Dan saya mengaku, selama ini saya cenderung mengikut pendapat beliau. Saya sendiri sudah jadi confused:

1)Adakah saya memang suka pendapat beliau kerana pendapat beliau memang betul?

(But until the day of judgment, who can tell just yet what’s right and what’s wrong?)

1)Adakah saya suka pendapat beliau sebab pendapat beliau menyokong rasa hati saya? Maka, saya pun suka.

-Saya cuba juga untuk for once ‘tidak agree’ dengan Dr. Asri supaya saya boleh buktikan yang saya menyokong sesuatu pendapat, bukan kerana beliau yang memberikannya. Saya benar-benar cuba di dalam isu ‘penggunaan nama Allah’ (to me, that is the most challenging mental exercise ever; I was very, very neutral to begin with) untuk membuktikan saya menyokong sesuatu bukan sebab orangnya, bukan sebab partinya, hanya berdasarkan isu semata-mata.

Dan saya harap, insya Allah, saya memang telah membuat pendirian yang betul. Tetapi sekali lagi, I found myself liking HIS views than others.

-Saya cuba, tetapi tidak boleh. Setakat ini, benda-benda yang saya selalu ‘I wonder’, Dr. Asri memberi jawapan yang saya puas hati. Namun saya takut kepuasan hati saya ini hanya kerana pendapatnya selalu selari dengan apa yang saya rasa, jadi saya mudah untuk menerimanya. Bukan kerana jawapan itu betul berbanding jawapan pihak seberang sana.

***

This is my personal opinion:

-Islam sangat logik.Benda yang kita terfikir tidak logik, selalunya bukanlah benda itu Islam in the first place.

-Bila kita terfikir something secara logik (tanpa bercanggah dengan apa-apa larangan/suruhan di dalam Islam) selalu akan ada jawapan yang memuaskan hati. When you get the answers, everything just click, and fall into place.

-With Dr. Asri (well, so far laaa) dia memberikan jawapan yang ada dalil-dalil agama dan PADA MASA YANG SAMA, dapat menunjukkan betapa logiknya dalil-dalil itu dalam kehidupan harian.

-Ustaz Hasrizal is another religious personality who has been really successful in making me understand things religiously AND logically.

-Sungguh, aku banyak sangat jumpa orang-orang yang boleh bagi dalil-dalil dengan hebat. Tapi orang-orang ini tidak mampu nak buat connection bagi orang lain nampak how it is logical. Mereka ini menghafal semata-mata, dan memuntahkannya apabila bercakap dalam setting agama (agak-agak ada kaitan sikit, mari kita letak dalil ini di celah-celah ucapan kita, lol) tetapi menyebabkan audience tertanya-tanya….kenapa dia letak dalil ini tiba-tiba?

You know what I mean?

You have to explain!! Elaborate! Macam buat karangan! Ada point statement, ada elaboration.

Kalau orang yang bercakap di depan tidak pandai nak buat connection itu, (bagaimana dalil itu patut difahami dan dalam konteks yang bagaimana) audience akan lost. Tak terasa apa-apa. Langsung tidak berbekas di hati.

So, mungkin di dalam satu-satu isu itu, kedua-duanya ada hujah masing-masing. Entah-entah mungkin pihak yang sebelah sana yang lebih betul, namun saya selalu memilih hujah yang mampu buat saya faham secara logik.That’s why I love Dr. Asri’s style and that’s why I love scientific reasoning too….how everything clicks and interconnected.

That’s why I love Harun Yahya.

They knew how to connect the dots!

****

For this issue, I let everyone have a thought about it for yourself. Tak perlu aku nak bebel panjang (oops I already did) sebab  aku sendiri membuat keputusan hanya selepas membaca kedua-dua link yang aku letak di atas tadi.

The lesson from this post is: There are grey areas everywhere. Nak atau tak nak, kena juga buat keputusan. But I will show you another person in YOU TUBE whose reasoning and whose ability to connect the dots is just awesome!

I leave you with this video regarding ‘differences of opinion in Islam’. This is an eye-opening issue, indeed: Islam and Ego.

Advertisements

Gambling and Intoxicants- The scientific view

Salam readers.

As you can see from the title of my post above, it’s going to be about gambling. And yes, this is a response towards the retarded decision of BN (or Be End, to borrow the oppositions’s expression, lol) to legalize World Cup Gambling.

Long before people talked about it on Facebook on how SINFUL for the government to legalize what is clearly haram in the eyes of Allah, long before people actually knew about the decision and talked about it in earnest, I had already heard of the news, thanks to my favourite blogger @ mahaguru58 who was very up-to-date in his research. He got wind of the decision long before others were talking about it. I could only speculate how he was able to accomplish such feat….was he being the-fly-on-the-wall during a cabinet meeting or did he have a private spy looking into the matter? I have no idea. My thought would be, the matter must have already made the headlines in the Chinese and Indian newspapers while the BH and the Utusan kept the matter silent.

We already knew the position of the Quran regarding this matter:
They ask thee concerning wine and gambling. Say in them, there is great sin and some benefit for men. (But)The sin is greater than the benefit. (Al-Baqarah: 2;219)

To say that this is only made legal to the non-muslims would be an insult to their intelligence. EVERY religion frowns upon gambling. Even the atheists would agree, if they are smart. There is no justification for anyone to gamble….

No JUSTIFICATION!

….unless you want to shun intelligent arguments and choose to use the ‘freedom’ ticket as your justification.

****

As many people like to claim that they are intellectuals who shun religious reasoning and only accept scientific proof, I will try to present the perils of gambling in its scientific medical explanation. Nope, not to appease the so-called intellectuals… but to show that gambling, in its own right, is a foolhardy thing to do.

Gambling is not bad because the religion prohibits it. Instead, the religion prohibits it BECAUSE it is bad.

(I just would like to have the cause-and-effect relationship clear in the mind of my dear respected readers.)

****

Have you ever wondered WHY gambling and intoxicants (i.e alcohol and addictive substances) are being put under the same sentence in the Quran?Let’s revisit the ayat again:

They ask thee concerning wine and gambling. Say in them, there is great sin and some benefit for men. (But) The sin is greater than the benefit. (Al-Baqarah: 2;219)

I mean, why not Gambling and Fornication? Or why not Gambling and Murder? Or why not Gambling and Stealing? In short, WHY of all the bad deeds in the world, does Allah pair up gambling with alcohol?

Wallahi, I don’t know. Who am I to presume I could read the reasoning of Allah, the All-Knower.

I could only speculate the reasons and here is what I could come up with:

1)To pair up Gambling with Fornication, or Gambling with Murder or with any other bad deeds, would not fit with the second half of the ayat which says “….-and some benefit. But the sin is greater than the benefit.”

I challenge you to come up with another bad deed which you could pair up with gambling that ALSO has a bit of benefit but many sins (bad side-effects)  in them.

In short, Allah DOES acknowledge that BOTH of them have some benefits, but considering the MUCH greater side effects of them, you might as well make do without the benefit.

So, in this ayat, it has already been anticipated that some people would justify gambling with the small benefit that it brings by saying “Oh, you can use the profit from gambling for sports development and what nots.”

Just like alcohol can be justified by saying, “Oh, a bit of wine can actually prevent ischaemic heart disease,” Which is true enough, I suppose, but Pfft! Ask any cardiologists in the world and they would say diet control and exercise are the main keys in treating ischaemic heart disease! Why do you want to bypass the BEST method of treatment for your heart, only to go for an obscure small benefit of wine? Get real, people!

So, nope! We are not denying the small benefits that they bring. The Al-Quran, being the word of God, already acknowledges the facts and even ANTICIPATE such response from the non-believers…but we are just saying that you can make do without the small benefits of alcohol and gambling, because they bring much greater harm with it. Besides, those small benefits can still be attained with other alternatives.

There’s another reason why I think Gambling and Intoxicants are JUST RIGHT to be paired up together:

2) Learning medicine has caused me to acquaint myself on how the brain works. And of all addictive activities, I challenge you to come up with another activity that would be just as similar in its effect to the brain, as gambling.

What I am trying to say is, alcohol and gambling works the EXACT same way, stimulate the exact same pathway in the brain that leads you to compulsively do something that you KNOW is harmful, but you could NOT stop.

And that pathway in the brain, that particular synaptic connections in the brain is called: The Dopamine Mesolimbic Pathway.

I know I sound really scientific here. Don’t worry! I will try to explain it in a layman term, because if you are not a medical student, there is no use for you to know in GREAT DETAILS all the scientific terms. I only include the name of the pathway so that you can double-check my facts if you are in any doubt of my truthfulness. But I will provide the link to a journal article of this Dopamine Mesolimbic Pathway HERE.

Notice that in the journal article, one particular sentence states that, and I quote:

“It (the study) shows that a known treatment for drug and alcohol addiction is effective when applied to pathological gambling.”

And do you know WHY the same treatment for drug and alcohol addiction (i.e intoxicants addiction) are THE SAME as for pathological gambling? Yup, because they have the exact same disease aetiology, affecting the exact same type of neurons, at the exact same brain area, making use of the exact same chemicals.

In other words: They BOTH affect the mesolimbic dopamine pathway (similar disease aetiology), with activation of GABA neurons (the same type of neurons), begins at the ventral tegmental area (the same part of the brain), with dopamine as its neurotransmitter (the same chemicals).

It makes PERFECT SENSE why Allah in that particular sentence pairs them up together. Subhanallah!

For me to go into details how the Mesolimbic Dopamine Pathway works would not be beneficial to others who have never learned Neurology as part of their medical studies. Enough for me to say that you could NOT pass second-year exam without knowing this pathway by heart.

But basically, this pathway is called the ‘reward’ pathway, in which you can become addicted to certain behaviours when you associate your activity with a particular ‘reward’ (for instance, ‘money’ or ‘feelings of euphoria’).

Take morphine (a type of intoxicant) for example. Have you ever wondered WHY when a patient in pain was given morphine, he/she is not addicted to it once he/she is out of hospital and pain-free and can go on with his/her life as normal; but a drug addict who has associated morphine with feelings of euphoria (i.e a reward), become addicted to it?

It’s exactly because when a patient takes morphine for pain, NO REWARD ASSOCIATION was being made by the patient, and a different pathway is triggered. But someone who takes morphine drug for pleasure, DOES associate her activity with a feeling of euphoria, and thus activating the mesolimbic dopamine pathway…overtime, its synaptic connections become more powerful, and thus causing her to become addicted.

So, if you think alcohol is bad, then gambling is JUST AS BAD!

Problems arise when people don’t think alcohol is bad and therefore, just could not compute how bad gambling is.

If you ever doubt how bad alcohol drinking is, just go to any hospital in Australia; go to the Emergency Department and ask the doctors there how many patients have presented with alcohol-related health issues in the ED. Wallahi, we EVEN need a special team to manage these patients. All medical students by now would be familiar with the “Drug and Alcohol” team (affectionately abbreviated as D&A in the Emergency white board) being called upon to review the patients! Some of them, for being sooo intoxicated, need to have a toxicologist review as well.

I am currently doing my emergency term at the moment and I see patients with alcohol dependence EVERYDAY!!

For a non-Muslim, it’s fine if you don’t want to bow to our rules and regulations, just because it’s coming from Islam.

But trust me, the brain of a non-Muslim works exactly the same way as the brain of a Muslim. So what’s bad for a Muslim (regardless of whether or not it is in the religion) MUST be bad for the non-muslim too. If only for this reason, I implore each and everyone of us to have a care when you support the government’s decision to legalize gambling and intoxicants!

****

Some even have the cheek to say, “Well, what’s the difference between legalizing gambling NOW….it’s not like we don’t already have one impressively large casino in Genting, right? And why should you make such a big deal out of legalizing gambling when legalizing alcohol has been going on since forever?’

To answer that question, I give you the quote from our beloved prophet (S.A.W):

“Barangsiapa melihat suatu kemungkaran hendaklah ia mengubah dengan
tangannya. Apabila tidak mampu, hendaklah dengan lidahnya (ucapan),
dan apabila tidak mampu juga hendaklah dengan hatinya dan itulah
keimanan yang paling lemah."

The government SHOULD NEVER have legalized gambling no matter how powerless they are in changing what is a chronic state of wrongdoing. Don’t hide behind statements like “We can control illegal gambling much better by giving so-and-so a license.” Pfft! The government, even if paralyzed to change the bad deeds now, should demonstrate their hatred of such deeds by refusing to allow legal gambling… and that is only the weakest of iman.

And the liberals out there, if you can’t appreciate the scientific reasons of why intoxicants and gambling are SINFUL, then you can use the expression of ‘freedom of conduct’ (over and over again!!) ad nauseam…see how beneficial your freedom would be in the long run.

I leave my respected readers with this famous quotes for reflection:

Watch your thoughts, they become words.
Watch your words, they become actions.
Watch your actions, they become habits.
Watch your habits, they become your character.
Watch your character, it becomes your destiny.

Shaytan wants only to excite enmity and hatred between you with intoxicants (alcoholic drinks) and gambling, and hinder you from the remembrance of Allah and from As-salat. So, will you not then abstain? (Al-Quran, 5:91)

Isu Penggunaan Nama Allah

I have kept my silence on these issues for a few days now. Mainly because I don’t like making a hasty judgment on things that I have not much idea of. I am not ashamed to admit my ignorance.

This is a sensitive issue, no?

On this issue alone, I could make several articles like the ones I did for my theory of knowledge. People from both sides of the argument have come up with many justification that the other party can shred with their own points.

If you are really fair and honest, you HAVE to reserve your judgment until you have actually read all of the justification from BOTH sides.


THE METHOD

I was grappling with my decision even after I have read (sampai mual dan muak) all I could get my hands on with regards to this issue.

I am a GEMINI. The signs of the twins. The dual signs!

Though I am not superstitious to believe in horoscopes, I coincidentally do have one dominant trait of the gemini. I can see BOTH sides of any argument! And that’s why it’s hard for me to make a decision because I could sympathize with BOTH!

In VERY RARE cases where the argument revolves around issues that has little to do with right and wrong, I usually side with HONESTY because I hate being manipulated. What you claim as your reason for doing something must be the honest reason you did do it.

I am no psychic, but I can usually FEEL it if people are honest and sincere. Of course, since I do put a lot of weight on concrete evidence, I usually refrain from making judgment base on how I FEEL. I am not a public sentimental fool! Just private one.

But when there’s no concrete evidence to be had, I decide on my instinct!

But in cases where justifications are abundant, and evidence are plenty…I would ignore any personal inclinations. And I would not regret the decision I have made even if I was proven wrong in the future. That is because at that time, with the limitations that exist at that time, I have made the best decision I could ever make.

It’s all about method.

TWO MAIN VIEWS

There are two main point of views here.But there are many sides issues. But the most important thing we need to understand here is what is your BASIS of argument? Do you argue base on other people’s RIGHTS to use the name Allah or do you argue base on how this court ruling would AFFECT the Muslims?

1) To argue base on the rights of others to use the name of Allah.

If you are arguing base on the rights of others to use the name Allah to refer to God, I am more inclinced to side with those who say that the Jews and the Christians have just as much rights to use the name of Allah to refer to God. Please have a look at these verses in the Quran which are basically proving that once upon a time, the word ALLAH is used by non-muslims to refer to God:

  • At- Taubah 9:30
  • Az-Zukhruf 43: 87-88
  • Al-Ankabut 29: 63
  • Al Hajj 22: 40
  • Al Maidhah 5 : 3

However, I can also understand the arguments of those who think that the name of Allah is the exlcusive rights of Muslims alone, especially when they are talking about the period AFTER Islamization (not just during jahiliyah) and when they are talking about the importance of language to someone’s worldview or mindset. I will simplify their argument as the following:

  • Perlu dibezakan penggunaan nama Allah dari sudut bahasa yang telah wujud di zaman Jahiliyah dengan penggunaan nama Allah AFTER ISLAMIZATION. Nowadays, most part of the world have recognized that Allah is the Islamic God. The Islamization process is THAT effective. Now, it seems like we are going backward…like we are passively allowing de-islamization to occur without a fight.
  • And I can understand this especially after I have read a few Malay medieval literatures (for example, Hikayat Inderaputera merupakan kitab saduran Hindu yang telah di-Islamisasikan). It’s SUCH a hard long work to Islamize a culture and a language. And now, we are going to turn back?
  • To quote from a website : “Dari sudut bahasa Allah bermakna Tuhan. Ayat-ayat tersebut turun ketika Islam mula diperkenalkan sebagai proses berdialog dengan kaum musyrikin. Setelah konsep-konsep penting dalam Islam jelas dan worldview Islam terbentuk maka di sini proses Islamisasi berlaku baik terhadap bahasa, budaya dan pemikiran masyarakat Arab. Oleh kerana itu dengan mendangkalkan makna Allah maka kita telah menafikan proses Islamisasi tersebut dan kembali seolah-olah Islam belum bertapak. Memang kita boleh membuat kesimpulan tidak menjadi masalah orang bukan Islam menggunakan nama Allah kerana hal tersebut “tampak” secara literalnya wujud dalam al-Qur’an. Namun, dalam berijtihad seseorang ilmuwan tidak boleh hanya bersandarkan kepada makna literal teks atau nas tetapi perlu juga melihat kepada maqasid dan falsafah yang mendasarinya sebagaimana telah ditegaskan oleh al-Shatibi.” (look I have very little idea what the last sentence means and I have no idea who al-Shatibi is. The only reason I include that sentence even though I don’t understand it, is to benefit those who DO understand it and can hopefully clarify to my readers what the people of this point of view wish to convey)
  • Language and names have a direct consequence to someone’s way of life and worldview. I quote the following message to clarify what those people of this point of view mean: ” Setiap istilah dalam semua bahasa mempunyai batas-batas makna yang sah yang mencerminkan pandangan alam tertentu, dan yang membezakan sesuatu istilah itu dengan yang lain.Persamaan yang banyak pun masih memerlukan istilah atau nama yang berbeza jika terdapat hanya satu perbezaan yang penting. Sebab itulah semua bahasa-bahasa yang tinggi mempunyai kamus. Keldai, kuda, baghal banyak persamaan tetapi terdapat perbezaan; dua manusia kembar siam juga diberi nama yang berbeza.Perkataan Allah, solat, tawhid, rasul, bahkan istilah Islam itu sendiri membawa makna yang tersendiri setelah diislamisasikan. Kalimat-kalimat ini telah menjadi bahagian penting daripada pandangan sarwa Islam (Islamic worldview). Jika ia dikaburkan maka sudah tentu akan memberi kesan kepada pemikiran dan aqidah umat Islam.”

As you can see, I present the second argument much longer than the first. Almost a very unbalanced review.  Almost as though I was more in sympathy with the second view. But like I said, I am more inclined to believe the first argument; that the Christians have just as much rights to the name of Allah. To me, the verses I have included are convincing enough. We can talk about the principles of languge and culture or talk about the concept of Islamization or what nots (which are not unimportant, in fact very-very vital in the propagation of Islam) but to me if Allah does not have any problems with others using his name to refer to God, who are we to decide otherwise?

2) To argue base on the EFFECTS or the IMPLICATIONS of the court ruling.

If your argument is based on the effects of the court ruling to the akidah of Malaysian muslim, and view this as a challenge to the rights of Islam in a country where Islam is the official religion, then again I can see that the effects are alarming and would be great indeed.

  • Siapa tak marah kalau kita rasa non-muslims sudah naik tocang, demand itu dan ini.
  • Siapa tak risau, kalau kita rasa generasi muda muslims akan terpesong
  • Siapa tak membara kalau kita rasa ini merupakan satu dakyah Kristian yang paling licik dan mahkamah seolah-olah menyokong mereka.
  • Siapa tak tercabar apabila keputusan mahkamah (yang dibuat oleh hakim kafir pula tu) seolah-0lah memang sengaja nak mencabar kewibawaan orang Islam di negara ini.

Picture this coversation :

Salim yang emotional: Melampau! Orang-orang kafir ni telah naik tocang! Mencabar agama Islam.

Abu yang ketakutan: Aku risau! Takut generasi muda kita terpesong dan keliru dengan dakyah Kristian

Ahmad yang cool dan over-confident: Rilek arr korang ni. Mungkin ini satu opportuniti untuk kita berdakwah juga kepada mereka. Menunjukkan Islam ini adil kepada semua kaum. Lagipun, siapa kata orang Islam yang akan keliru. Orang Kristian pun boleh keliru juga. Silap2 haribulan, diorang yang masuk Islam. Hah, time tu baru padan muka Herald tu. It’s a fact that in the rest of the world, people recognize Allah as the Islamic God. If anyone is going to be confused, it’s going to be the Christians. Not us!

Abu yang ketakutan: Ko cakap memang pandai! Ko tahu tak berapa ramai dah orang2 Melayu yang murtad? Siapa nak bertanggungjawab kalau murtad berleluasa nanti disebabkan oleh dakyah2 Kristian ni? It’s confusing. Kita takkan tahu mana satu konsep Islam dan mana satu konsep Kristian. Bercampur aduk semuanya dan keliru!

Ahmad yang cool dan over-confident : Tu pasallah kita kena start jadi orang yang pro-active. Sampai bila kita nak takut apa yang bakal terjadi, takut dengan bayang2 sendiri. Takut tentang benda yang belum pasti. Kalau kita dah tahu orang akan confuse, kita kuatkanlah dakwah kita. Educate the muslims. Banyakkan program2 dakwah.

Abu yang ketakutan : Hang ni cakap ja pandai! Do we have the man-resource to do all that? Pernah bercakap dgn pegawai2 agama? dengan ustaz atau counsellor? Pernah ambil tahu betapa kroniknya kes2 murtad? Mampukah kita? Jangan sudah terhantuk baru terngadah!

Agh…tedious conversation! Basically, macam tu lah lebih kurangnya argument orang2 yang argue base on EFFECTS and IMPLICATIONS. They are either emotional, in fear, or too confident without knowing the real reality out there.

But somehow, I feel like this particular basis of argument is inferior to the ones which is based on rights. This to me, is an argument for the coward (if they are afraid of the effects of the court ruling to future generation) or the rash (if they are angry about the audacity of the court to challenge the religion of the Malays) or the over-confident (if they are non-chalant of the effects of the court ruling).

BASIS MANA YANG LEBIH VALID

In my humble opinion, the only basis that should matter is the one based on rights! Because rights is concrete evidence, rights is undeniable, rights is factual.

Meanwhile the arguments which were based on EFFECTS and IMPLICATIONS are emotional and would never be able to trump or deny the argument based on rights! Macam mana kita risau apa yang akan terjadi kepada generasi masa depan sekali pun…kita tidak boleh ambil hak orang lain! That’s what justice is all about!

Jadi, saya menyeru kepada semua orang yang nak argue pasal benda ni dengan orang Kristian, jangan sekali2 argue base on the effects that this court ruling would do to US! But argue based on rights!

-If you are of the opinion that they have the rights to the name of ALLAH, then say so with your own evidence and dalil!

-If you are of the opinion that they DON’T have the rights to the name of ALLAH, then say so with your own evidence and justification.

But never ever, argue based on your fear of what’s going to happen, your rashness and your over-confidence.  Because you will lose!! Orang Kristian boleh senang2 cakap, “Oh, just because kau takut dan lemah untuk mengajar generasi sendiri, kau nak sekat hak kami! Adil ke gitu?”

And they would be right to say that! And you will have nothing intellectual to back you up other than quoating some akta2 bawah perlembagaan!  Seperti biasa, perlembagaan kita memang memihak kepada kita. Kita memang sentiasa bergantung kepada perlembagaan untuk dapat perlindungan. Sangat pathetic! Tapi, secara universalnya, akta kita memang berat sebelah menyokong kita. Memang tidak adil pun!

Well, itu kalau nak argue dengan orang Kristian lah…just guna basis of rights no matter which side you are on. Tapi in our own private time, when we are just discussing among Muslims and not arguing with the non-muslims, then we have to recognize that INDEED this court ruling is dangerous to us. And it’s time we start thinking and do SOMETHING about it!

Yes, I am of the opinion that the Christians have the rights to the usage of the name Allah. However, that doesn’t mean I am complacent and do not recognize the danger of it all.

I have analyzed the adavantage and disadvantage of the court ruling to us, Muslims in Malaysia:

Advantage:

-Seperti Ahmad yang over confident itu, I believe that muslims are not the only ones who can be confused! Come one! The WHOLE wide world say Allah is the Islamic God. Don’t you think this can be dangerous to the future generation of Christians as well? It is so very likely that they are going to face with a MUCH more major confusion than us.

-This is a MAJOR opportunity for dakwah! Yes, I know I said Christians have the rights to the name ALLAH, but that doesn’t mean I credit their cunning-ness and dishonesty! We KNOW why they insist to use Allah… it has nothing to do with wanting to claim their rights. I am not that naive! We KNOW their hidden agenda. But their plan may just backfire when more and more Christians become curious about why now God is referred as ALLAH when the whole world recognize Allah is the Islamic God. Curiosity is a powerful thing, and they will start researching, insya Allah. People have come to Islam with less significant prompt than this!

-We would have shown to the world that Islam is indeed just and fair and takes care of everybody’s rights based on the principle of truth.

Disadvantage:

-The Muslims can also be confused. In fact the rate of murtad is alarming. We may not have the man power to triple our propagation activities.

-Secondly, they can be confused.

-Thirdly, they can be confused

(you get the idea! That is the ONLY major disadvantage)

-Fourthly, they might start using the name of Allah in their crosses and their statues and their shirts! (however I undertsand that the court ruling is only limited to the Herald publication. I am not sure whether they are given the rights to use the name ALLAH in any other way or any other publication or printings. Please inform me if anyone knows).

Solution:

Education and Islamic Propagation are the keys here! We need to make use of all tools of dakwah from now on! Sebenarnya Muslim dah lama confused. Tak payah tunggu isu nama Allah ni!

Dulu, aku pun confused! Cuma tak murtad saja! Siapa yang tak pergi sekolah agama atau datang daripada family yang kurang beragama (x faham akidah walaupun amalan dalam rukun Islam complete) betul2 YAKIN ke dengan Islam?

Being a Muslim is an intellectual journey….if you haven’t gone through the intellectual process, your Islam is just your birth inheritance which would not get you far! If you haven’t questioned and haven’t researched other religions and haven’t answered all your questions regarding the most fundamental Islamic creed, don’t bother to say you are truly going to be steadfast.

Some questions that all Muslims should know by now:

-Does God really exist? Do you really believe so or are you just behaving like a parrot repeating what your ustazah told you? If you really do believe God exists, then why?

-If God exists, do you believe that He would have sent guidance to mankind? Or do you believe he created us for His amusement and let us do whatever we please?

-If you think God has sent guidance to mankind, then, where can the guidance be found? Which religion? What are the differences between them? If you think Islam is the right religion, then why?

If you have known all these questions, the rest would be easy.

And the education is what we are lacking! As long as we lack that, we will always react defensively and always in fear of what is to come!

I urge everyone to be more creative in finding answers to your questions. The high school text books are not going to cut it! Challenge your intellect. Start reading International Islamic books. Start with Ahmed Deedat’s THE CHOICE….I can get the hardcover version for 5 dollars in Australia. Start with Harun Yahya’s THE DECEIT OF EVOLUTION! Both of these figures give scientific facts as well as convincing arguments to strengthen your faith…until insya Allah your belief is no longer weakened by bouts of doubts which you try to suppress every now and then.

There are so many You Tube resources of great public speakers:

-Dr. Zakir Naik

-Brother Nouman Ali Khan

-The Deen Show

-Sheikh Khalid Yasin

-Yusuf Estes

Start being proactive NOW before it’s too late!

On a last note, this post has nothing to do with politics! I am happy to see that MOST people have been supporting a particular view with no regards to their political aspirations. Before deciding to write on this, I have read the writings of the usual ‘berkecuali and atas pagar’ personalities like Mahaguru58, Zulkifli Noordin, Dr. MAZA, and some other websites which discuss this issue in an academic point of view…they all have different point of views and worth the read. I came to my decision after having read a lot of sources.

I just would like to remind those who are actually sooo pro-UMNO or sooo hangit PAS, or sooo pro-Anwar, to stop arguing just to champion your politics! People can tell whether or not you are actually arguing for the religion or for your own political agenda, regardless of which sides you are on. For example, Zulkifli Noordin and Dr. MAZA seems to have different point of views, but I don’t doubt that they are both sincere. And Mahaguru58 has always been berkecuali…and this time he is against the usage of the name Allah by the Christians, and I don’t doubt that his opinion has no political agenda too.

What I mean is, it does NOT matter to me what you choose to support, but at least decide it HONESTLY!

P/S: I abhorr hypocrisy and dishonesty of any kind! To the Christians who insist to use the word Allah to refer to God in the Christian religion, let me tell you that I, for one, do not deny you the rights you claim is your main reason you want it so.  You can use the rights however you like. All I question is the pretentious manner in which you are trying to disguise your agenda. Frankly speaking, the disgust I felt towards your method of deception is nauseating!

I am promoting Zulkifli Noordin’s Blog

Salam everyone,

just a quick post here.

I am promoting the blog of YB Zulkifli Noordin (Parlimen Kulim Bandar Baharu) to those who want to see a sincere leader who speaks for Islam rather than politicizing Islam.

People think I am pro-gov! They are wrong! I am pro-sincerity!

YB Zul ini org PKR, bukan orang gov dan bukan juga orang PAS. Tapi beliau lah yang lantang memperjuangkan isu azan, isu arak, isu Jeff Ooi yang menyatakan orang Islam yang bercita2 melaksanakan undang2 Islam adalah extremist dan yang terbaru isu Cow Head ini. Basically, I agree with him wholeheartedly. Beliau lebih Islamik drpd sesetengah (not all) pejuang PAS sendiri yang suka menghukum orang lain semua kurang Islamik drpd dia. Sheesh.

I was quite disappointed that he only started commenting on this issue only 2 days ago (after like a week). But at least his comment is thorough and satisfying, lengkap dengan statistik dan empirical evidence.

 

But you can see that he has the same sentiment like I did…that the cow head thing is stupid. But at the same time, it’s not right to build a big kuil di kawasan majoriti penduduk Islam….memandangkan umat Islam di Selangor sangat ramai tapi masjid paling sedikit berbanding jumlah tokong2 dan kuil2. Below, I provide a quote from his blog:

 
“Mengikut statistik, dalam negeri Selangor ada 4.3 juta penduduk. Daripada jumlah itu, majoritinya umat Islam sebanyak 2.5 juta dengan masjid hanya sebanyak 259 buah. Sebalik nya masyarakat Budha berjumlah 1.3 juta mempunyai 1,015 tokong. Kaum Hindu pulak, yang berjumlah 647,000 mempunyai 810 kuil berdaftar (ini tidak termasuk kuil yang haram dan tidak berdaftar!). Dan bagi 50,000 penganut Kristian di Selangor, cuba kira berapa jumlah gereja mereka! Malahan tuhan patung hindu yang terbesar didunia juga dok tersergam berdiri dalam negeri Selangor (ehsan daripada Kerajaan UMNo/ Be End dulu)! Itu pun umat Islam dikatakan masih tidak ‘adil, masih tidak bertolak ansur!?”
 

Sesiapa yang hendak melawat blog beliau, ada link kat tepi ni under “Leaders”.  Saya dah lama letak link beliau dengan harapan my readers would visit his blog and gain the same benefit that I gain whenever I want an unbiased and Islamic view on a certain issue.

Sebenarnya, bukan susah sangat kita nak tengok orang ini ikhlas atau tidak. Kita cuma judge dia punya consistency. Adakah setiap kali dia membuat statement dia consistent dengan dia punya pendirian untuk mempertahankan Islam, dan bukan mengikut party mana yang hendak dihentam.

Zulkifli Noordin banyak kali menghentam partinya sendiri. At the same time, benda2 tidak Islamik yang dibuat oleh BN pun dihentam juga. So, aku nampak dia ni ikhlas. Dan aku suka orang macam ni.

Aku paling tak suka orang yg budget dia alim tapi berfikiran sempit dan bias mengikut party! My goodness, sesak nafas aku duduk dgn org mcm ni. Buat aku rasa irritated jer…

So, sila2lah memanjangkan langkah anda menjenguk blog YB ini terutama orang2 yg masih teraba2 tentang isu cow head ini. Semoga bermanfaat.

Kaedahnya!

Ada apa dengan KAEDAH?

Jawapannya: A LOT!

****

Aku tak cakap lah aku ni konsisten dengan kaedah dalam setiap perbualan dan tutur kata yang aku lafazkan. Kalau bergurau dengan kawan2 atau bersembang kosong, of course I am not so pedantic as to make sure all my opinions follow a certain guidelines in logical consistencies.

However, when I am trying to make an objective comparison, or when I am trying to IMPLY a certain situation of utmost significance, or when I am trying to ACCUSE someone of anything, I always try very hard to make sure what I said would follow a certain principle guidelines….supaya aku tidak menganiaya orang dengan kata2 yang tidak berasas.

Aku tahu aku dah mention benda ni in the past, but I will say it again. Islam sangat mementingkan kaedah dalam membuat perhitungan dan penghakiman.

Kalau nak tuduh orang berzina ada cara2 nya. Setakat masuk bilik berdua2an belum tentu boleh sabit kesalahan. Paling teruk pun hanya boleh dituduh khalwat sahaja…walaupun pasangan tu ditangkap dalam keadaan berbogel sekali pun! Kerana, THE ACTUAL ACT OF PENETRATION should be seen by 4 witnesses yang tidak fasik before you can actually say that si polan dan si polan berzina.  Pasangan bodoh mana kah yang nak berzina di khalayak ramai! So, walaupun kita yakin habis bahawa penzinaan telah berlaku (dan kalau memang ya pun berlaku), kita TIDAK BOLEH tuduh. Kerana kalau kaedah kita menghukum orang adalah salah (even if it did happen), kita yang berdosa…silap2 kita yang kena sebat kerana menuduh orang berzina.

Sebab tu lah ada mahkamah akhirat…kerana dengan segala limitation yang ada, kita tidak mungkin dapat sabitkan kesemua kesalahan zina yang wujud di dunia ni. Keadilan hakiki tidak wujud di dunia ini. Dan Allah hanya bagi tanggungjawab kepada kita untuk menghukum dengan apa yang zahir sahaja…kerana yang ghaib adalah di bawah pengetahuan Allah sahaja dan Allah akan menghitungnya di akhirat kelak. Jadi, kita jangan nak play God.

****

I am not the best person to talk about religion. I know very little, if at all. Walaubagaimana pun, aku sangat pentingkan kaedah and logical reasoning.

Kalaupun seseorang tak ikut kaedah Islam dalam reasoning dia, aku sangat berminat untuk tahu BAGAIMANA seeorang itu boleh sampai kepada kesimpulan-kesimpulan tertentu.

-Adakah kau dengar cakap2 orang?

-Adakah kau terbaca somewhere?

-Adakah kau memang suka main lepas cakap sahaja?

-Ke kau ada dapat mimpi  atau ilham malam tadi? Ada pencerahan agung tiba-tiba?

Setelah aku dapat tahu KAEDAH seseorang itu mendapat kesimpulan tersebut, aku mula evaluate adakah kaedah  itu valid? Is there any loopholes?

Kalau aku rasa KAEDAH itu valid, maka, aku mula evaluate adakah KAEDAH yang diguna pakai konsisten? Adakah setiap kali orang itu melakukan ‘judgment’, dia akan menggunakan kaedah yang sama?

If not, I lose respect. Dan aku akan senyap sebab aku rasa tak guna nak point out bahawa something is illogical kepada orang yang memang tak guna kaedah logik in the first place. Hanya dengan orang yang pakai kaedah logik sahaja, barulah tidak membuang masa untuk kita point out bahawa ada kesalahan pada kaedah tersebut. Kerana hanya orang macam itu sahaja yang akan faham di manakah kesalahan dia.

****

I personally do not like the political scenario that has been going on in our country for the past few years.

UMNO ka or PAS ka semua pun lebih kurang sahaja. Caci mencaci, tuduh menuduh benda2 yang peribadi dah jadi lumrah.

Cuma aku rasa perlu diingatkan…

-kalau kita nak bergaduh pasal polisi…that is good. Sebab bila kita bercakap tentang polisi, we can weigh in mana yang baik mana yang buruk berdasarkan fakta dan statistik yang objektif. Contohnya, PPSMI yang telah dimansuhkan oleh kerajaan baru2 ini…that’s a good issue for you to think about. Sebabnya, both pros and cons ada statistik masing2, ada fakta dan hujah masing2.

-Tapi bila kita sentuh tentang peribadi seseorang…it’s hard to come up with an objective facts and justification. So, a MATURE politic would not even try to go there. Mungkin lah ada sedikit perli2 dalam ceramah2….tapi bukanlah menjadi isi utama sesuatu ceramah sehingga nilai intellektual hilang sama sekali. Yang tinggal hanya emosi yang tidak berasas with no back up whatsoever. Politik yang matang tidak akan berperangai sebegitu hodoh.

****

Tapi, kalau mulut kita ni memang gatal lah sangat…nak juga cakap pasal peribadi seseorang, the least you can do is BE CONSISTENT with regards to your method of judgment.

(I would advise that you shouldn’t even do this….tapi kalau NAK JUGA, sekurang-kurangnya, gunalah kayu ukuran yang sama untuk menilai individu2 tanpa mengira samada individu tersebut adalah ahli pembangkang atau ahli UMNO)

Contohnya, kalau kita ENGGAN percaya bahawa Anwar Ibrahim meliwat Saiful, kerana belum ada bukti yang kukuh. Maka kita juga hendaklah ENGGAN percaya bahawa Najib/Rosmah telah membunuh Altantuya kerana belum ada bukti yang kukuh (unless kalau kau memang TAHU sebab kau sendiri terlibat – samada terlibat dalam pembunuhan tersebut atau terlibat dalam penyiasatan etc, atau mahkamah telah tentukan mengikut kaedah yang betul).

Kenapa dengan individu A, kita senang mengatakan dia tidak bersalah tapi bila kena individu B, kita senang nak cakap dia memang salah. Konsistenlah…kaedah tu biar logik sikit.

Kerana Islam sendiri mementingkan hujah sewaktu berdebat. Nabi pernah bersabda,

“Kamu mengangkat perbalahanmu kepadaku. Boleh jadi sesetengah kamu lebih petah hujahnya daripada yang lain. Lalu aku berikan kepadanya berdasarkan apa yang aku dengar. Sesiapa yang aku berikan sesuatu hak saudaranya janganlah dia ambil, kerana sesungguhnya aku memotong untuknya potongan api neraka.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

See? Islam memandang hujah begitu tinggi. Islam tahu, kadangkala ada orang yang memang dia salah pun, tapi sebab dia pandai berkata2, maka dia akan dapat bahagian yang bukan hak dia. Islam tetap bagi berdasarkan hujah walaupun entah2 dia memang salah….tapi Rasullullah (pbuh) bagi warning. Kalau kau dapat sesuatu walaupun kau salah hanya kerana kau pandai bercakap, maka kau kenalah esok2 di akhirat. Tapi DI SINI, di DUNIA ni, kita cuma menghukum berdasarkan hujah.

Itu nabi! Sedangkan Nabi (S.A.W) boleh ja minta doa, mendapatkan wahyu…siapa yang betul dan siapa yang salah. Namun tidak dilakukan kerana manusia hanya mampu menghukum apa yang zahir. Bukanlah tempat kita untuk menghukum ikut kaedah sedap mulut kita.

In my opinion, hadis tu sudah terang lagi bersuluh, bahawa Islam sangat mementingkan KAEDAH dalam menghukum. Dan adakalanya kaedah itu tidak dapat memberi keadilan sepenuhnya, namun kita percaya NO ONE can escape the highest court in the throne of God.

-Adakah ini bermakna kita berserah saja kepada takdir? Tunggu ja keadilan di akhirat?

No! Maksudnya ialah, kalau kita rasa kita pihak yang benar, hendaklah kita berusaha keras mencari bukti dan hujah agar kita dapat menang di dunia ni. Jangan dok berhujah pakai emosi yang singkat dan tidak logik sebab Islam sendiri pun tak recognize method dodgy mcm tu di dunia ni, regardless of whether or not you are right or you are wrong. Keputusan terakhir, yang paling ADIL, kita akan dapat di akhirat.

So, saya ingin menyeru semua pembaca2 agar jadi orang yang lebih bijak dalam membuat perhitungan politik. Stop supporting anyone based on parties. Buatlah pernilaian berdasarkan hujah. Tengoklah polisi2 yang diketengahkan oleh ahli2 politik….sebab hanya itu sahaja yang kita mampu judge mengikut daya intellektual masing-masing.

Nak judge peribadi orang dan skandal2 orang….aku tak pandai nak PLAY GOD. There is NO consistent and logical method to judge someone’s personality. Susah untuk mendapatkan objektiviti.

****

Apa akan jadi kalau kita tidak ikut kaedah?

Kerana aku pelajar Sains, maka biar aku bagi contoh sains.

Take a look at evolution!

****

Untuk sesuatu fenomena dikategorikan sebagai saintifik, ada beberapa langkah yang perlu dilalui oleh penyelidik.

Salah satu daripada langkah tersebut adalah fenomena tersebut hendaklah ‘characterization-nya’ boleh dilihat dan dikaji secara scientifik, atau boleh diukur secara objektif.  Hendaklah uji kaji itu boleh diulang semula, perlu didokumenkan

But NO ONE has ever seen evolution taking place before their eyes. Evolution failed the very first step of the scientific method!! Evolution can’t be observed, can’t be measured. Tak ada siapa yang boleh buat kajian tentang benda yang diorang tak boleh observe. Furthermore, tak ada intermediate fossils yang boleh membuktikan kita evolve from monkeys.

Namun kerana dunia sains dikuasai oleh golongan materialism yang berkuasa dan suka2 hati tak mengikut kaedah…violating the scientific methods… maka pembelajaran theory of evolution telah dipaksakan kepada ramai pengamal2 sains yang tidak boleh percaya theory ni; not even a bit.

Homosexuality has also been given a scientific spin to it, it’s becoming ridiculous!

These are all people who do not follow methods! Atau pun mereka mengubah2 method…bila nak cakap sinis pasal orang Islam, guna method lain. Bila nak bangga2 pasal culture diorang, guna method lain pula.

Joke!!

Kesimpulan:

Kaedah itu penting! In everyday conversation, it does not matter so much. Kalau ni gossip artis, who cares kan? Kalau sembanga2 kosong, nobody really give a damn. But when it’s an intellectual conversation, when it comes to politic or when what you say is accusatory in flavour (especially tuduhan di bawah hukuman hudud), please be careful. Or else, you would feel stupid when people asked you, how did you know that? Don’t you feel stupid when you have to say, “Aku tahulah….ramai orang duk cakap.” and you leave it at that. Kalaupun kita tidak kisah samada kita nampak bodoh atau tak, sekurang2 nya ingatlah kata2 yang keluar dari mulut kita pun akan diadili dengan penuh saksama di akhirat kelak.

 

Sisters In Islam

He is one of the few religious leaders I look up to. Sangat pandai menghurai fakta, logik dan rational, adil dan intellektual…

I hope there will emerge more religious leaders like this, who, when giving his opinion, he explains it thoroughly with good examples base on Islamic understanding, illuminating what is unclear and correcting what is faulty. And NOT with foul words, emotional shouting and indecent sense of righteousness, seeing only the bad in people without sparing an ounce of understanding towards others.

All right people, I am going back to my books. I would love to talk more about this, but my exam takes priority at this critical time of last-minute reading. May Allah help me remember everything I read, and sharpen my understanding on the day of exam. Amin!

Perak!

It’s about time I start talking about politics again. It’s too fascinating to resist.

Walaupun aku sekarang kt Australia, the country down under….but I am a very concerned Malaysian citizen. Huhuhu.

Look, I am just like every other Muslim. I love the idea of having a religious leader to lead the country or any other state in Malaysia. Cumanya, kadang2 aku tak nampak party mana satu yang lebih membawa kebaikan kepada Muslims.

I like consistencies in my reasoning. And therefore, I hate it whent any parties or individuals are inconsistent in their actions and their justification.

Aku tengok PAS ni banyak sangat inconsistencies  dari dulu hingga sekarang, it makes me feel so angry! Daripada isu kafir-mengkafir sampai lah ke isu lompat party. Waktu Anwar konon nak bentuk kerajaan baru September lepas on the basis of lompat party, no PAS members said a word about how unethical, how dodgy the process was. Siap sokong and I bet siap dengan laungan takbir semua. Tapi bila benda yang sama tengah jadi kat Perak, tiba2 nak kompelin pulak…just because kali ni terkena kat batang hidung sendiri.

Oh, pandai!

Bila Pas tak consistent aku jadi bengang. My mind will go, adakah ko cuba nak memperbodohkan aku? Kejap cakap lagu ni, kejap cakap mcm lain!There’s nothing I hate more than being made a fool of.

Semua benda yang ko buat, you give it an Islamic flavour. Ko bagi beras kat orang ko cakap benda tu sedekah….tapi apa yang Umno buat, you give it a smelly odour. Bila Umno bagi kain, ko cakap tu rasuah.

Look, I have stopped supporting base on parties years ago! Umno pun aku tahu byk salahnya. Tapi, at least UMNO tak lah mempergunakan nama Islam dan memperbodohkan aku dengan stupid reasonings atas nama agama.

Bagi aku agama tidak boleh digantikan dengan logik akal. Logic will always be inferior to revelation. We all will agree to that. Namun begitu selalunya agama itu logik. Agama itu intellectual. Agama itu consistent.

Aku dari dulu lagi tak setuju budaya lompat party ni…sebab penyokong kadang2 mengundi base on parties. So, waktu Anwar decide nak buat kerajaan baru dengan meng-rekrut golongan yang lompat party, I thought that was dodgy.

So, even now pun….aku masih consistent dengan reasoning yang sama. Bahawa it’s dodgy that BN dapat amik Perak semata2 sebab ada orang lompat party.

See? I am consistent! And I try to be fair in my reasoning and at how I arrive to my conclusion!

Cuma satu jerlah aku nak cakap. Padanlah dgn muka PR….you gave BN that idea last year and now it is used against you. I will say, serve you right!!

But do I agree to that method? No! My answer was no then, and it is also no now! Consistent!!

Tapi, aku tak boleh deny yang aku rasa lega juga…sebab aku rasa Menteri Besar Perak itu lebih kepada boneka DAP. Aku rasa orang Muslim Melayu akan tertindas dengan PR.

Aku tahu ada orang berpendapat bahawa undi DAP/Cina adakalanya lebih baik/afdhal drpd undi Umno. Tapi aku tak setuju. It’s been almost a year now, and we have seen how agressive and ruthless  DAP is in favouring the Chinese rather than the Malays. I am afraid that Perak will be another Penang.

I am not racists, darling. But I think DAP should give tanah to the Malays and Indians as well. Otherwise, don’t give to any.

Berikut adalah petikan daripada blog Dr. MAZA (bekas mufti perlis) yang aku rasa orang PAS patut tahu:

“Tokoh agama Perak yang terkenal, Datuk Seri Harussani Zakaria adalah seorang mufti terkenal, juga tokoh kepercayaan PAS sendiri. Beliau mengepalai upacara membaca doa perlantikan MB baru, YB Datuk Dr Zamry. Adakah kemungkinan beliau telah melihat berbagai aspek isu tersebut, terutama dari segi agama. Maka saya kira mungkin orang PAS patut merujuk kepada Sahibus Samahah DS Harussani terlebih dahulu sebelum membantah keputusan Sultan Perak itu di sudut agama terutamanya. Mungkin ada perkara yang beliau lebih maklum, sebagai ‘orang lama’ Perak. Apatahlagi, beliau selama itu amat diyakini oleh orang PAS sendiri.”

Namun begitu Dr. MAZA masih reserve his judgment regarding this issues as certain things are not yet clear. The whole picture is still a blur to me too.

Cuma satu saja yang aku tak ‘blur’. Which is the fact that PAS is Inconsistent! And I know religion is not like that! What is not fair to others, would not be fair to you too and vice versa.

But if you had condone the unfair acts in the first place, why are you screaming now?? Or is it just because WHATEVER you do is right just because you CLAIM you are more Islamic than others?

I am sick of politics! I have this love-hate relationship with politics….I am fascinated by the politicians…but only because they are too amusing in their stupid bickerings!