Sains Sosial Vs Sains Tulen

Dua puluh tujuh tahun Allah telah pinjamkan nikmat hidup di dunia kepada saya.

Lebih daripada suku abad saya telah berada di dunia ini, tanpa saya mengetahui samada masa yang bakal menjelang akankah lebih lama daripada masa yang telah pergi.

Alhamdulillah, hidup saya selama ini begitu mudah. Semua ‘kesusahan’ yang saya alami tidaklah susah. Semua kesenangan yang saya nikmati melimpah ruah – hingga bibir menjadi ringan untuk berkeluh kesah untuk perkara yang adakalanya bukanlah suatu masalah.

Dua puluh tujuh tahun… dan begitu ramai orang yang telah saya jumpai. Dan di antara semua golongan yang telah saya kenali, golongan agamalah yang paling….kompleks…

Golongan agamalah yang paling…berwarna-warni.

Tiada kosa kata yang telah tercipta untuk menggambarkan kepelbagaian cara orang agama.

Adakalanya ‘orang agama’ dan ‘orang beragama’ adalah dua golongan yang berbeza. Mutually exclusive.

Adakalanya ‘orang agama’ dan ‘orang beragama’ adalah dua golongan yang sama. Mutually inclusiveone cannot be one thing without ALSO being the other.

Adakalanya saya sendiri keliru… golongan manakah yang ‘lebih baik’ antara mereka? Adakah saya senang berkawan dengan ‘orang agama’? Atau adakah saya lebih suka untuk bergaul dengan ‘orang beragama’?

Kemudian datang pula ‘orang awam’ yang berbudi pekerti mulia; berakhlak terpuji – lantas saya terfikir mengapakah ‘orang awam’ ini jauh lebih baik daripada dua golongan tadi?

***

Semua yang mengenali saya tahu bahawa cita-cita pertama saya bukanlah bidang perubatan. Cita-cita pertama saya adalah bidang penulisan. If medicine is my marriage, writing is my secret lover.

Seorang penulis perlu mempunyai ‘intuition’ yang tinggi. Mereka perlu tahu menganalisis karakter orang sekeliling. Mereka perlu menjadi pemerhati yang setia  – observant. Setiap lirikan mata diberi makna. Setiap senyuman ada maksudnya. Setiap kesepian ada jawapannya. Sunyi mereka daripada berbicara adalah untuk memberi peluang kepada minda mereka dalam mengkelaskan setiap perkara yang mereka jumpa.

Saya tidaklah sehebat penulis-penulis yang saya kenali. Saya ini begitu amatur.

TERLALU AMATUR.

Namun saya mempunyai kecenderungan yang sama. Saya mempunyai kecenderungan untuk menjadi pemerhati dan menganalisis apa yang saya perhati. Saya mempunyai desakan di luar kawalan untuk cuba mengkelaskan semua orang yang saya temui agar senang saya berurusan dengan mereka nanti. Kekecewaan besarlah untuk saya jika saya terjumpa golongan yang susah untuk diberi pengelasan-pengelasan tertentu. Ini kerana golongan sebegini akan masuk ke dalam kategori ‘tidak difahami’ – dan ini adalah suatu kekecewaan yang besar kerana merekalah golongan yang tidak akan saya mahu dekati.

Sedangkan begitu banyak ilmu yang saya dapati hanya dengan mendampingkan diri dengan orang lain. Bayangkan jika ‘orang tidak difahami’ ini tetap saya masukkan ke dalam hidup saya sama seperti saya mendampingi golongan dalam kategori-ketegori yang lain. Mungkinkah lebih banyak lagi perkara-perkara menarik yang mampu saya kutip daripada mereka – sekurang-kurangnya sebagai inspirasi penulisan.

Tapi masalahnya, golongan tidak difahami ini sering memporak-perandakan pola pemikiran saya. Keliru lagi bercelaru. Maka saya mengambil jalan selamat – keluarlah kamu daripada hidupku.

***

Orang Agama atau Orang Beragama

Ustaz adalah orang agama. Setuju?

Mufti juga adalah orang agama. Setuju?

Bagaimana dengan seorang doktor atau seorang engineer? Bolehkah mereka juga dikatakan orang agama atau pun adakah mereka hanya ‘golongan beragama’.

Jika ustaz dan mufti adalah golongan agama, bolehkah mereka juga turut dikategorikan sebagai orang beragama?

Dan jika kamu diberi pilihan, adakah kamu mahu menjadi orang agama atau orang beragama? Atau pun mungkin pada ketika ini kamu sendiri sudah keliru, adakah perlu untuk difikirkan persoalan-persoalan sebegini? Ini kerana persoalan sebegini memerlukan tahap pemahaman Bahasa Melayu yang bukan rendah.

This is language play, sociology and philosophy… all rolled into one.

For my part, I have thought about it for years. I have categorized and re-categorized these people again and again. And every once in a while comes the ‘orang awam’ throwing more chaos into my cataloging effort. Where does ‘orang awam’ fit between these two entities?

And to further complicate the matter, ‘orang agama’ sendiri mempunyai sub-kategori tertentu. Oh begitu rumit sekali.

Sub-Kategori ‘Orang Agama’

1)     Yang seperti Dr. MAZA

2)      Yang seperti Nik Aziz

3)      Yang seperti Mat Sabu – hmmm

4)      Yang seperti Abby Abadi  – ???

Got the point yet? Faham kah maksud saya?

Konklusi saya hanya satu : Jadilah ‘orang beragama’ dahulu. Kemudian, jadilah apa sahaja yang kamu mahu.

Janganlah kamu menampakkan rupa ‘orang agama’ namun konsep-konsep penting seperti undang-undang Hudud dan keadilan pun kamu tidak pandai cerna. Ini sungguh LUCU.

Dan SEDIH.

Jadilah orang beragama dahulu. Kemudian jadilah ahli politik, jika kamu mahu. Biarkan untuk saya orang agama yang beragama seperti Dr. MAZA. Kerana saya sudah muak  dengan ‘orang agama’ yang berpolitik. Saya juga sudah muak dengan ‘orang agama’ yang tidak pandai meletakkan konsep-konsep agama di tempat yang sepatutnya.

Saya sudah muak dengan ‘orang agama’ yang tidak tahu tahu bilakah perlu menggunakan konsep ‘bersabar’ dan bilakah perlu menggunakan konsep ‘keadilan’ dalam menghadapi sesuatu isu. Isteri yang dianiaya misalnya : bilakah mereka perlu “bersabar; kerana bagimu itu syurga” dan bila pula mereka perlu dinasihatkan untuk menuntut keadilan kepada suami mereka. Menuntut keadilan dan bersabar itu kedua-duanya adalah konsep dalam agama…namun mengapa ada orang agama yang selalu menggunakan konsep yang tidak kena cara dalam situasi yang tidak kena tempat.

-Amar makruf nahi mungkar menggunakan cara mengintip dah satu hal. Betapa banyak masa dan tenaga dihabiskan untuk menangkap orang berkhalwat di tempat-tempat tertutup. Tetapi,  Amar makruf nahi mungkar yang di depan mata dan di kompleks-kompleks membeli belah kita buat tak tau. Dimanakah ‘bijaknya’ orang agama di situ?

-Menyuruh isteri yang dizalimi untuk “bersabar; kerana bagimu itu syurga” tetapi tidak menyeru suami yang menzalimi supaya “berlaku adillah kerana ia lebih dekat kepada taqwa”. Inilah orang agama yang tidak tahu apa yang lebih penting untuk dititikberatkan. Dibiarkan isteri itu didera dan digula-gulakan dengan syurga – sedangkan SIAPA KITA untuk menjanjikan orang itu atau orang ini bakal masuk syurga sungguh pun ia bersabar disepak terajang lelaki yang tak guna. ‘Orang agama’ sebeginilah yang menyebabkan doktor-doktor di hospital pening kepala…should I refer this case to an ustaz, or will it make things worse for the patient?

– ‘Orang agama’ yang jadi sawan memarahi gadis yang mengandung anak luar nikah – dicemuhnya institusi kebajikan yang melindungi gadis-gadis terlanjur sebegini kerana kononnya institusi ini menggalakkan maksiat. Namun apabila ada pendakwah Kristian yang menolong gadis-gadis terlanjur ini, kita mula melatah kerana melambungnya kes-kes murtad.

Ini salah kita.

Kita membiarkan golongan paling pandai di kalangan kita untuk terlibat di dalam kedoktoran dan kejuruteraan – dua golongan yang tidak begitu berpengaruh dalam kehidupan ‘orang awam’. Doktor hanya berpengaruh di kalangan orang yang sakit sahaja. Luar daripada persekitaran hospital, seorang doktor tidak menggunakan tahap intelek mereka untuk menggubal undang-undang atau polisi.

Manakala golongan yang tidak pandai dalam pelajaran disalurkan ke bidang agama dan bidang sains politik dan sains sosial. Mereka inilah yang akan bekerja di dalam pentadbiran dan menggubal polisi-polisi yang jumud dan tidak masuk akal. Adakalanya, ia adalah polisi yang kedengaran ‘beragama’ tetapi sebenarnya topeng semata-mata.

Situasi ini adalah situasi yang sama sebagaimana doktor-doktor di seluruh negara sedang hadapi saat ini. Golongan clinician yang pandai dan bekerja tidak menang tangan untuk kebaikan pesakit; kerja mereka disusah-susahkan oleh kerja-kerja ‘paperwork’ dan kerja ‘audit’ golongan pentadbiran. Belum lagi bercakap tentang pengeluaran ‘circular’ yang pelik-pelik untuk dijadikan SOP (standard operating procedure). Maka berlakulah situasi di mana orang pandai adalah orang suruhan yang terpaksa mengikut polisi orang ‘kurang pandai’ yang berada di dalam pentadbiran.

Situasi yang sungguh menjelekkan.

***

Solusinya begini:

Hendaklah diwujudkan biasiswa bukan sahaja di dalam bidang perubatan dan kejuruteraan, malah juga diwujudkan biasiswa untuk bidang-bidang yang diperlukan dalam bidang agama, ekonomi dan pentadbiran. Policy makers should have among the best intelligence quotient in themselves,  so that they won’t come up with illogical ideas.

Merekalah yang akan memberi impak kepada kehidupan rakyat biasa. Maka merekalah yang patut paling pandai di antara kita semua.

Sekiranya saya ditawarkan biasiswa di dalam jurusan undang-undang atau pun di dalam jurusan sains politik, sudah pasti jurusan perubatan tidak akan menjadi pilihan saya. Kenal pastilah fakta ini: orang sains sosial sentiasa lebih berpengaruh daripada orang sains tulen; Orang media terutamanya sangat berpengaruh,  hatta artis sekalipun!

Itulah sebabnya orang-orang terhebat di dunia kebanyakannya adalah orang sains sosial. Major mereka di university adalah “history” atau “political science” atau ‘international relation” atau “philosophy” atau “law”.

Sebab itulah di mana-mana sahaja terutamanya di Barat, golongan yang cerdas otaknya disalurkkan kepada bidang sains sosial – tidaklah kesemua mereka digalakkan mengambil bidang sains tulen semata-mata. Kesemua Perdana Menteri kita yang lepas adalah golongan sains sosial; kecuali Tun Dr. Mahathir Mohamad yang merupakan seorang doktor. Tunku Abdul Rahman dan Tun Abdul Razak kedua-keduanya mempelajari bidang undang-undang manakala Tun Hussein Onn mempunyai pengalaman dalam ‘military science.’ Dan lihatlah betapa hebatnya negara kita sewaku Dr. Mahathir yang bijak terjun ke dalam bidang sains sosial (pentadbiran/politik). Alangkah hebatnya negara kita jika lebih ramai orang-orang yang bijak diletakkan di dalam bidang sains sosial.

Lihatlah bagaimana kebanyakan sultan-sultan akan mempelajari political science, law atau military science. Termasuk juga sultan-sultan dan raja-raja dari negara-negara lain. Jarang benar kita mendengar seorang Sultan mempelajari bidang  perubatan  atau kejuruteraan.

Kenapa? Kerana golongan sains tulen hanyalah ALAT untuk kegunaan golongan sains sosial. Golongan sains sosial adalah golongan pemerintah dan pentadbir yang akan mencorakkan kehidupan orang-orang bawahan. Maka apabila golongan pandai disalurkan kepada sains tulen, maka golongan pandai ini akan menjadi golongan bawahan yang diarah dan di pandu oleh golongan sains sosial. Ini adalah suatu kerugian.

Kenalilah fakta ini. Dan mulai sekarang perbanyakkanlah biasiswa untuk golongan paling cerdas di kalangan anak-anak kita supaya digalakkan mengambil bidang sains sosial juga. Ilmu-ilmu di dalam bidang sains sosial begitu menarik! Bukan seperti sains tulen, sains sosial bukanlah ‘black and white’, malah ada grey areas yang memerlukan kecerdasan akal fikiran untuk mentafsirkannya. Apabila kita membiarkan hanya golongan yang ‘tak pass nak jadi doctor/engineer’ sahaja yang masuk bidang sains sosial, ini akan menghasilkan suasana politik dan pentadbiran yang jumud di mana golongan ini TIDAK MAMPU untuk  memberi penafsiran yang lebih tepat terhadap perkara-perkara yang tidak mempunyai jawapan yang jelas (grey areas). Bacalah artikel daripada ustaz Hasrizal untuk lebih faham tentang keperluan negara untuk menghasilkan golongan sains sosial yang hebat.

http://saifulislam.com/?p=1309

I hope one day I can go back to the uni and study another branch of knowledge altogether. I hope to re-learn history, get acquainted with anthropology and sociology, and meeting up with political science. It would be a very stimulating mental exercise as you debate on socialism, liberalism and why these can be good or bad. I hope to have intellectually interesting lecturer with deliberately outrageous views  who would then play devil’s advocate among his students to stimulate them to apply their critical thinking in some impossible concepts. Oh, how invigorating!

And I keep on dreaming to learn and do what my degree at uni had not given me the time to explore.

***

S : You love the social science that much?

Me: More than I do the hard science, that’s for sure.

S: Then why don’t you specialize in psychiatry?

Me: (terdiam sebentar) Hmm, I might just do that.

What is wrong with JAIS!!

I was all set to study! I was all very determined to ban myself from blogging and a few other online activities to concentrate on my upcoming exam (long case and the very scary viva, ugh!). But I could not help myself from updating my blog after I read the news about the arrest of Dr. MAZA.

 

I was in John Hunter Hospital Library, checking UTUSAN ONLINE (my daily ritual just before going to the ward and seeing patients) when my eyes received their shock of the day! My first thought was….this can’t be right!!!

 

I don’t like to think that I am a fanatic for anything or anyone. I always criticize people who are  fanatics (to political parties, tok guru kampung dia, inikan pula kalau artis2 tu!!). I like to think that the only acceptable fanatic is a fanatic to truth!

 

I really would like to think that I am a fanatic to the truth! And that’s the MAIN reason I like Dr. MAZA. Because I saw him as someone who is sincere, criticizing all leaders when they did wrong regardless of which political parties they come from. Some of his thoughts were controversial and not very mainstream…but he believes in what he is saying and he always supports all his arguments with dalils!! In  the times when you can’t accept his views…then just agree to disagree.

 

How HARD is it to do, people??

 

To arrest him while he was giving a ceramah to his followers, preaching the deen of Islam…that is just the height of injustice and committed by a religious organization, no less!! 

 

I am the last person to claim that I am knowledgeble in all aspects of religion…but I do care about my religion and I don’t want it to be hijacked by this JAIS organization. They need to reform! Or please just cease to exist, if all you are going to do in the future would amount to something as stupid as this!

Below, I put some YOU TUBE videos of Dr. MAZA’s press statement. Enjoy and hopefully reflect!

 

Orang agama ni pun ada politiknya!

 

I am SORELY disappointed!!