Sincerity has its own smell

It’s the truth that I have a very suspicious nature. I suspect everyone’s intention until they make it clear what they want. And until I have studied that their action supports their declared intention, I will not trust them.

I don’t trust people easily.

And it’s not because I have been hurt in the past or because I have had bad experience ke apa ke.

No.

My life’s been sooo great, it’s fantastic! For which I am always thankful to my Creator and my Maker.

However, we don’t need to have experience in order to have common sense. Seriously.

The best example can be illustrated when we talk about love.  I would label any woman as lacking in common sense if she trusts any man’s words of love until he proves himself WORTHY of her regards. If he says hurtful words towards you, has not asked for your hand in marriage and keep postponing until God knows when….are you going to wait around for him just because he said he loves you? Who knows if he is lying through his rotten teeth?

Those words are CHEAP and MEANINGLESS when it’s not proven by any action. I can say ’I love you’ to a thousand men without meaning any of it! Bukan susah sangat pun! Those words are very cheap and easily uttered. I wouldn’t put too much weight on any of it.

As Muslims we should know better. ‘Iman’ pun perlu dibuktikan dengan perbuatan. Kata-kata saja tidak cukup membuktikan keikhlasan. Semua benda kena dibuktikan dengan perbuatan. Tiba-tiba bila cakap pasal cinta, kamu tidak kisah bila ia tidak dibuktikan dengan perbuatan? Is it ridiculous or is it really ridiculous?

It’s very IMPRACTICAL!! And love should be practical….as been outlined by our religion. Practical love stands the test of time. Romantical love is PURE UNADULTERATED CRAP!!

No one loves us more than our parents do. Their love is practical; proven by action and stands the test of time.

I wish a lot of people would understand this more.

Now! My main point of this post is to state that : When someone comes to us whose words and action seems weird, making you wonder, what does he/she want from me, quickly beware!

That’s what I do. That way, I avoid a lot of people whose personality can be found in DSM-iv criteria. Mentally unstable!

I am not comfortable dealing with someone who has a hidden agenda. And I am the sort of person who can sense that sort of thing and I RUN AWAY from these sorts of people.

If you want something from me, you need only be honest about it and I will help you in anyway I can as long as I don’t feel that you have a hidden agenda.

For example, I hate salespeople. I am sorry to all salespeople in the world. But I really don’t trust you. These people have hidden agendas.

“Kau kisah apa aku puas hati ke tak dengan produk yang aku pakai selama ni? Kau promote produk kau bukan sebab kau betul-betul concern dengan kepuasan hati aku. Kau promote ni supaya aku beli produk kau and kau dapat untung. Kan? Just say it straight, ok?”

Memang lah tugas sales person adalah untuk promote produk dia. Tapi tak payahlah nak berlagak seolah-olah ‘he is doing me a favour’ bila dia dok berceloteh itu ini.

Aku lebih rela dengar salesperson yang cakap “Akak, saya ada nak promote produk baru yang saya harap dapat bersaing dengan produk yang akak dah pakai selama ni. Saya takkan compare produk saya dengan produk yang akak guna selama ni sebab memang sah-sah lah saya akan pro kepada produk saya. Tapi saya hanya nak habaq apa ciri-ciri produk saya dan akak buatlah pertimbangan sendiri samada nak beli atau tidak.”

See? There’s a ring of honesty to it! I can sense it from a mile away. Untuk orang macam ni, aku akan berhenti dan sanggup ambil masa untuk dengar.

Sama juga bila mai bab berdakwah ya!

Saya baru terdengar ceramah Nouman Ali Khan mengenai dakwah. Beliau menyatakan bahawa antara sebab-sebab orang-orang kafir menolak seruan dakwah adalah kerana mereka suspicious akan adanya hidden agenda. Jadi berkali-kali nabi-nabi disuruh untuk menegaskan bahawa mereka tidak mahu bayaran atau apa-apa ganjaran daripada dakwah mereka ini….ganjaran mereka hanya lah diharapkan daripada Allah semata-mata. Mereka bukan minta wang ringgit, pangkat atau wanita…dan nabi-nabi telah buktikan ini dengan perbuatan mereka.

Ini untuk menegaskan lagi bahawa manusia memang akan sentiasa meragui sesuatu jika mereka rasa ada hidden agenda. Jadi Allah bagi method : tegaskan lah kepada manusia-manusia ini that you don’t want anything from this dakwah.

That’s the impression you have to give them. You have to declare to them and make sure they believe that you have NO CONFLICT OF INTERESTS.

Bagaimana kredibiliti Nabi Muhammad (S.A.W) jika baginda berdakwah sambil hidup mewah? Pernah terfikir kah mengapa ketua pertama Negara Islam seperti  junjungan besar kita menolak hidup dalam kemewahan?

It’s about credibility. Kita hendaklah ‘meraikan’ psychology manusia yang normal….yang sentiasa tertanya-tanya ‘what do you want from me when you approach me?’

Sayang nya….zaman skarang ni mungkin ada manusia yang psychology dia dah tak betul. Senang sekali tertipu. Tertipu dengan boyfriend, tertipu dengan jualan langsung multi-level-marketing, tertipu itu dan ini. Mungkin mereka terlalu biasa mengabaikan ‘instinct’ sendiri (terutama bila berkaitan dengan bf) sampai Allah tarik kembali ‘instinct’ kita untuk membezakan mana yang benar dan mana yang salah.

Kalau mak saya cakap ‘makan ubat ni, mesti kak ngah sembuh’….saya akan percaya walaupun mak saya tak ada medical degree. Tapi kalau ada drug company mai cakap kat saya, ‘ambil ubat ni, ia mempunyai bahan so-and-so, dilengkapi dengan supplement this-and –that dan dihasilkan oleh orang yang berpengalaman dalam pharmacology’, my first instinct would be to question his statement.

Kenapa?

Sebab manusia yang normal (even yang tidak berpendidikan tinggi pun) patut ada instinct untuk membezakan bahawa mak kita tidak ada ‘conflict of interest’.  Unlike in the case of the drug company.

Jika drug company itu bercakap benar sekali pun….tapi kita perlukan bukti baru kita percaya kan? Sebab drug company itu ada ‘interest’ lain (which is nak jual produk dia) dan mak kita punya interest hanya untuk melihat kita sihat dan bahagia. Kalau mak kita tersilap pun, kita takkan kisah. Tapi kalau drug company yang tersilap (walaupun tak sengaja), sampai ke court aku kejar.

(Don’t play-play with Afiza. I am nice and well-mannered…until I am not and you’ll be shocked!)

Ini tidak bermakna kita nak label semua peniaga ini penipu. No! Tapi orang-orang yang berniaga hendaklah tahu bahawa ini adalah psychology manusia normal dengan IQ average. Kalau perniaga ada pengetahuan ini, barulah dia boleh menambat hati orang lain.

Orang yang berniaga hendaklah tahu bahawa semua orang tak suka hidden agenda. Jadi kita hendaklah declare ‘conflict of interest.’

Contoh declare conflict of interest adalah: “Buah-buah ni saya dah kelaskan ikut kualiti.Yang sebelah sini memang saya jual murah, sebab ada cacat sikitlah. Tapi cacat pun ada bahagian yang boleh makan. Dan saya pun dah jual murah. Jadi kalau akak nak ambil buah yang cacat sikit ni, kita sama-sama untung juga. BUah yang sebelah sini pula, saya jual mahal sebab ia lebih berkualiti. Either way pun, kita sama-sama untung. Akak buat lah decision sendiri, akak nak yang mana satu. Up to you, saya tak paksa.”

Masha Allah! Kalau aku jumpa peniaga macam ni, aku takkan jenguk pun gerai lain lagi dah! You can SENSE their honesty! Kita boleh RASA benda macam ni…x perlu berlajar tinggi-tinggi pun tak pa.

Sincerity has its own smell.

Bukankah itu salah satu cara Islam berkembang ke Nusantara? Orang-orang Melayu kagum dengan sikap pedagang Arab yang jujur and ‘declare’ barang dagangan mereka yang mana yang kurang berkualiti dan yang mana satu yang lebih baik. Pedagang-pedagang Arab membenarkan pembeli membuat ‘informed decision.’

Again, sincerity has its own smell. Tapi jika kamu sudah terbiasa mengabaikan ‘instinct’ sendiri dan tidak mahu mengikut kaedah yang Allah dah ajar untuk ‘menilai dengan perbuatan’ dalam membuat keputusan, makin lama instinct kamu akan tumpul. Tidak hairanlah jika orang boleh tipu kamu hidup-hidup!

Now, berbalik kepada berdakwah.

Aku mahu orang berdakwah dengan ikhlas tanpa agenda! Kalau ada agenda, declare lah!

Contoh! Jika PAS kata kita hendak berdakwah dengan orang kafir, dakwahlah kepada BOTH parti DAP dan parti MCA. Itu maknanya ‘declare your intention and let others judge your actions’.

Mungkin PAS ikhlas. Tapi again….kita kena raikan sikap psychology manusia yang Allah sudah ajar para nabi-Nya.

Macam mana aku nak percaya PAS ikhlas berdakwah bila kita tahu dia parti politik? Mungkin dia ikhlas! Tapi aku sebagai manusia yang mempunyai psychology yang normal, akan sentiasa ‘question their sincerity’.

Adakah aku salah?

Jadi, aku memang lebih cenderung untuk mendengar pendapat ulama yang tidak berada dalam parti. Seperti Dr. MAZA. Bagi aku, ini kerana aku mempunyai psychology yang normal yang mahu mengelak daripada dipergunakan dan ditipu.

Memang politik ada dalam agama. Tapi bukan seperti yang kita lihat sekarang. Agama menyentuh bab politik dari segi cara pentadbiran. Tapi yang ada sekarang adalah politik bangang! I don’t trust anyone yang berparti.

Because I hate conflict of interest, other than the interest for truth and justice. Memang susah nak buat pernilaian…tapi kajilah dengan melihat perbuatan.

Jangan biarkan ‘instinct’ kita tumpul. Bukan saja dari segi politik, malah dari segi business mahupun relationship.

Always question people’s motives when they approach you for any reason….unless they have declared their intention and followed it up with concrete actions!

Use the method that Allah has taught us and implement it in our daily lives. And then you will remember that sincerity has its own smell.

7 thoughts on “Sincerity has its own smell

  1. wah, ade dokter ngorat ko ke kat HSB tuh tetibe buat post ala2 dr love nih

    ps: ideally, dakwah should be done by NGO, but what have NGOs achieved in term of governance? NOTHING.

    Like

    1. Maybe NGO tak achieve anything much in terms of governance. Tapi NGO tak ada hidden agenda…maka rakyat bawahan akan lebih terbuka hati untuk educate themselves about the requirements of their own religion when it comes to governance. So, rakyat bawahan akan pilih the right party, eventually, thanks to the religious education they receive from NGOs.

      Bukan nak salahkan PAS atau mana-mana parti yang mendakwa memperjuangkan agama….cuma nampak tak ikhlas bila kita nak berdakwah kepada DAP (yang macam kafir harbi) tapi pada masa yang sama x mau berdakwah kepada MCA.

      Tak kisah lah nak kawan dgn DAP…tapi tak payahlah nak guna term ‘dakwah’ bila ianya tidak ikhlas dan bersifat pretentious. As I have stated in many posts…I hate dishonesty of any kind. Tak kisah laaa…UMNO punya dishonesty pun sama.

      At last…kita cari org yg tidak ada conflict of interest spt Dr. MAZA yang telah byk kali buktikan dgn perbuatan dan pernulisannya bahawa dia cakap benda yang dia IKHLAS percaya sebagai benar.

      Like

      1. “Maybe NGO tak achieve anything much in terms of governance. Tapi NGO tak ada hidden agenda…maka rakyat bawahan akan lebih terbuka hati untuk educate themselves about the requirements of their own religion when it comes to governance. So, rakyat bawahan akan pilih the right party, eventually, thanks to the religious education they receive from NGOs. ”

        haha. that is funny. NGO n current govt is like anjing menyalak batu. menyalak la macam mana pon, batu buat2 dengar n concern pastuh buat bodo. u know it i know it everybody knows it. u r just being too optimistic here.

        ikhlas x ikhlas, what abt a free media for a start? both party get the same voice. u’ve been in australia long enough to know what that means.

        Like

  2. Oh I see…a lot of ppl don’t have internet nowadays. Maybe the government even restrict certain access to pembangkang website, I suppose. And I guess, PAS is always implementing an open policy in the state that they themselves govern. It’s always amusing when we see a pot calling a kettle black.

    Really, this is getting pretty exhausting.

    Like

  3. what im saying is the media should be fairly covering both sides. kalau ada issue, tunjuk la dalam tv interview both sides. u’ve seen them on Australian news day in day out. we should be able to read/watch 1 newspaper/tv n know everything abt an issue, instead of reading Utusan to pinpoint the spoils in PAS, and then have to read harakah to know that this MB tipu banglo etc.

    n u r right, a lot of ppl in malaysia still dont have internet access. orang yang xtau internet tu apa pon aku yakin ada ramai lagi.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s