Isu Penggunaan Nama Allah

I have kept my silence on these issues for a few days now. Mainly because I don’t like making a hasty judgment on things that I have not much idea of. I am not ashamed to admit my ignorance.

This is a sensitive issue, no?

On this issue alone, I could make several articles like the ones I did for my theory of knowledge. People from both sides of the argument have come up with many justification that the other party can shred with their own points.

If you are really fair and honest, you HAVE to reserve your judgment until you have actually read all of the justification from BOTH sides.


THE METHOD

I was grappling with my decision even after I have read (sampai mual dan muak) all I could get my hands on with regards to this issue.

I am a GEMINI. The signs of the twins. The dual signs!

Though I am not superstitious to believe in horoscopes, I coincidentally do have one dominant trait of the gemini. I can see BOTH sides of any argument! And that’s why it’s hard for me to make a decision because I could sympathize with BOTH!

In VERY RARE cases where the argument revolves around issues that has little to do with right and wrong, I usually side with HONESTY because I hate being manipulated. What you claim as your reason for doing something must be the honest reason you did do it.

I am no psychic, but I can usually FEEL it if people are honest and sincere. Of course, since I do put a lot of weight on concrete evidence, I usually refrain from making judgment base on how I FEEL. I am not a public sentimental fool! Just private one.

But when there’s no concrete evidence to be had, I decide on my instinct!

But in cases where justifications are abundant, and evidence are plenty…I would ignore any personal inclinations. And I would not regret the decision I have made even if I was proven wrong in the future. That is because at that time, with the limitations that exist at that time, I have made the best decision I could ever make.

It’s all about method.

TWO MAIN VIEWS

There are two main point of views here.But there are many sides issues. But the most important thing we need to understand here is what is your BASIS of argument? Do you argue base on other people’s RIGHTS to use the name Allah or do you argue base on how this court ruling would AFFECT the Muslims?

1) To argue base on the rights of others to use the name of Allah.

If you are arguing base on the rights of others to use the name Allah to refer to God, I am more inclinced to side with those who say that the Jews and the Christians have just as much rights to use the name of Allah to refer to God. Please have a look at these verses in the Quran which are basically proving that once upon a time, the word ALLAH is used by non-muslims to refer to God:

  • At- Taubah 9:30
  • Az-Zukhruf 43: 87-88
  • Al-Ankabut 29: 63
  • Al Hajj 22: 40
  • Al Maidhah 5 : 3

However, I can also understand the arguments of those who think that the name of Allah is the exlcusive rights of Muslims alone, especially when they are talking about the period AFTER Islamization (not just during jahiliyah) and when they are talking about the importance of language to someone’s worldview or mindset. I will simplify their argument as the following:

  • Perlu dibezakan penggunaan nama Allah dari sudut bahasa yang telah wujud di zaman Jahiliyah dengan penggunaan nama Allah AFTER ISLAMIZATION. Nowadays, most part of the world have recognized that Allah is the Islamic God. The Islamization process is THAT effective. Now, it seems like we are going backward…like we are passively allowing de-islamization to occur without a fight.
  • And I can understand this especially after I have read a few Malay medieval literatures (for example, Hikayat Inderaputera merupakan kitab saduran Hindu yang telah di-Islamisasikan). It’s SUCH a hard long work to Islamize a culture and a language. And now, we are going to turn back?
  • To quote from a website : “Dari sudut bahasa Allah bermakna Tuhan. Ayat-ayat tersebut turun ketika Islam mula diperkenalkan sebagai proses berdialog dengan kaum musyrikin. Setelah konsep-konsep penting dalam Islam jelas dan worldview Islam terbentuk maka di sini proses Islamisasi berlaku baik terhadap bahasa, budaya dan pemikiran masyarakat Arab. Oleh kerana itu dengan mendangkalkan makna Allah maka kita telah menafikan proses Islamisasi tersebut dan kembali seolah-olah Islam belum bertapak. Memang kita boleh membuat kesimpulan tidak menjadi masalah orang bukan Islam menggunakan nama Allah kerana hal tersebut “tampak” secara literalnya wujud dalam al-Qur’an. Namun, dalam berijtihad seseorang ilmuwan tidak boleh hanya bersandarkan kepada makna literal teks atau nas tetapi perlu juga melihat kepada maqasid dan falsafah yang mendasarinya sebagaimana telah ditegaskan oleh al-Shatibi.” (look I have very little idea what the last sentence means and I have no idea who al-Shatibi is. The only reason I include that sentence even though I don’t understand it, is to benefit those who DO understand it and can hopefully clarify to my readers what the people of this point of view wish to convey)
  • Language and names have a direct consequence to someone’s way of life and worldview. I quote the following message to clarify what those people of this point of view mean: ” Setiap istilah dalam semua bahasa mempunyai batas-batas makna yang sah yang mencerminkan pandangan alam tertentu, dan yang membezakan sesuatu istilah itu dengan yang lain.Persamaan yang banyak pun masih memerlukan istilah atau nama yang berbeza jika terdapat hanya satu perbezaan yang penting. Sebab itulah semua bahasa-bahasa yang tinggi mempunyai kamus. Keldai, kuda, baghal banyak persamaan tetapi terdapat perbezaan; dua manusia kembar siam juga diberi nama yang berbeza.Perkataan Allah, solat, tawhid, rasul, bahkan istilah Islam itu sendiri membawa makna yang tersendiri setelah diislamisasikan. Kalimat-kalimat ini telah menjadi bahagian penting daripada pandangan sarwa Islam (Islamic worldview). Jika ia dikaburkan maka sudah tentu akan memberi kesan kepada pemikiran dan aqidah umat Islam.”

As you can see, I present the second argument much longer than the first. Almost a very unbalanced review.  Almost as though I was more in sympathy with the second view. But like I said, I am more inclined to believe the first argument; that the Christians have just as much rights to the name of Allah. To me, the verses I have included are convincing enough. We can talk about the principles of languge and culture or talk about the concept of Islamization or what nots (which are not unimportant, in fact very-very vital in the propagation of Islam) but to me if Allah does not have any problems with others using his name to refer to God, who are we to decide otherwise?

2) To argue base on the EFFECTS or the IMPLICATIONS of the court ruling.

If your argument is based on the effects of the court ruling to the akidah of Malaysian muslim, and view this as a challenge to the rights of Islam in a country where Islam is the official religion, then again I can see that the effects are alarming and would be great indeed.

  • Siapa tak marah kalau kita rasa non-muslims sudah naik tocang, demand itu dan ini.
  • Siapa tak risau, kalau kita rasa generasi muda muslims akan terpesong
  • Siapa tak membara kalau kita rasa ini merupakan satu dakyah Kristian yang paling licik dan mahkamah seolah-olah menyokong mereka.
  • Siapa tak tercabar apabila keputusan mahkamah (yang dibuat oleh hakim kafir pula tu) seolah-0lah memang sengaja nak mencabar kewibawaan orang Islam di negara ini.

Picture this coversation :

Salim yang emotional: Melampau! Orang-orang kafir ni telah naik tocang! Mencabar agama Islam.

Abu yang ketakutan: Aku risau! Takut generasi muda kita terpesong dan keliru dengan dakyah Kristian

Ahmad yang cool dan over-confident: Rilek arr korang ni. Mungkin ini satu opportuniti untuk kita berdakwah juga kepada mereka. Menunjukkan Islam ini adil kepada semua kaum. Lagipun, siapa kata orang Islam yang akan keliru. Orang Kristian pun boleh keliru juga. Silap2 haribulan, diorang yang masuk Islam. Hah, time tu baru padan muka Herald tu. It’s a fact that in the rest of the world, people recognize Allah as the Islamic God. If anyone is going to be confused, it’s going to be the Christians. Not us!

Abu yang ketakutan: Ko cakap memang pandai! Ko tahu tak berapa ramai dah orang2 Melayu yang murtad? Siapa nak bertanggungjawab kalau murtad berleluasa nanti disebabkan oleh dakyah2 Kristian ni? It’s confusing. Kita takkan tahu mana satu konsep Islam dan mana satu konsep Kristian. Bercampur aduk semuanya dan keliru!

Ahmad yang cool dan over-confident : Tu pasallah kita kena start jadi orang yang pro-active. Sampai bila kita nak takut apa yang bakal terjadi, takut dengan bayang2 sendiri. Takut tentang benda yang belum pasti. Kalau kita dah tahu orang akan confuse, kita kuatkanlah dakwah kita. Educate the muslims. Banyakkan program2 dakwah.

Abu yang ketakutan : Hang ni cakap ja pandai! Do we have the man-resource to do all that? Pernah bercakap dgn pegawai2 agama? dengan ustaz atau counsellor? Pernah ambil tahu betapa kroniknya kes2 murtad? Mampukah kita? Jangan sudah terhantuk baru terngadah!

Agh…tedious conversation! Basically, macam tu lah lebih kurangnya argument orang2 yang argue base on EFFECTS and IMPLICATIONS. They are either emotional, in fear, or too confident without knowing the real reality out there.

But somehow, I feel like this particular basis of argument is inferior to the ones which is based on rights. This to me, is an argument for the coward (if they are afraid of the effects of the court ruling to future generation) or the rash (if they are angry about the audacity of the court to challenge the religion of the Malays) or the over-confident (if they are non-chalant of the effects of the court ruling).

BASIS MANA YANG LEBIH VALID

In my humble opinion, the only basis that should matter is the one based on rights! Because rights is concrete evidence, rights is undeniable, rights is factual.

Meanwhile the arguments which were based on EFFECTS and IMPLICATIONS are emotional and would never be able to trump or deny the argument based on rights! Macam mana kita risau apa yang akan terjadi kepada generasi masa depan sekali pun…kita tidak boleh ambil hak orang lain! That’s what justice is all about!

Jadi, saya menyeru kepada semua orang yang nak argue pasal benda ni dengan orang Kristian, jangan sekali2 argue base on the effects that this court ruling would do to US! But argue based on rights!

-If you are of the opinion that they have the rights to the name of ALLAH, then say so with your own evidence and dalil!

-If you are of the opinion that they DON’T have the rights to the name of ALLAH, then say so with your own evidence and justification.

But never ever, argue based on your fear of what’s going to happen, your rashness and your over-confidence.  Because you will lose!! Orang Kristian boleh senang2 cakap, “Oh, just because kau takut dan lemah untuk mengajar generasi sendiri, kau nak sekat hak kami! Adil ke gitu?”

And they would be right to say that! And you will have nothing intellectual to back you up other than quoating some akta2 bawah perlembagaan!  Seperti biasa, perlembagaan kita memang memihak kepada kita. Kita memang sentiasa bergantung kepada perlembagaan untuk dapat perlindungan. Sangat pathetic! Tapi, secara universalnya, akta kita memang berat sebelah menyokong kita. Memang tidak adil pun!

Well, itu kalau nak argue dengan orang Kristian lah…just guna basis of rights no matter which side you are on. Tapi in our own private time, when we are just discussing among Muslims and not arguing with the non-muslims, then we have to recognize that INDEED this court ruling is dangerous to us. And it’s time we start thinking and do SOMETHING about it!

Yes, I am of the opinion that the Christians have the rights to the usage of the name Allah. However, that doesn’t mean I am complacent and do not recognize the danger of it all.

I have analyzed the adavantage and disadvantage of the court ruling to us, Muslims in Malaysia:

Advantage:

-Seperti Ahmad yang over confident itu, I believe that muslims are not the only ones who can be confused! Come one! The WHOLE wide world say Allah is the Islamic God. Don’t you think this can be dangerous to the future generation of Christians as well? It is so very likely that they are going to face with a MUCH more major confusion than us.

-This is a MAJOR opportunity for dakwah! Yes, I know I said Christians have the rights to the name ALLAH, but that doesn’t mean I credit their cunning-ness and dishonesty! We KNOW why they insist to use Allah… it has nothing to do with wanting to claim their rights. I am not that naive! We KNOW their hidden agenda. But their plan may just backfire when more and more Christians become curious about why now God is referred as ALLAH when the whole world recognize Allah is the Islamic God. Curiosity is a powerful thing, and they will start researching, insya Allah. People have come to Islam with less significant prompt than this!

-We would have shown to the world that Islam is indeed just and fair and takes care of everybody’s rights based on the principle of truth.

Disadvantage:

-The Muslims can also be confused. In fact the rate of murtad is alarming. We may not have the man power to triple our propagation activities.

-Secondly, they can be confused.

-Thirdly, they can be confused

(you get the idea! That is the ONLY major disadvantage)

-Fourthly, they might start using the name of Allah in their crosses and their statues and their shirts! (however I undertsand that the court ruling is only limited to the Herald publication. I am not sure whether they are given the rights to use the name ALLAH in any other way or any other publication or printings. Please inform me if anyone knows).

Solution:

Education and Islamic Propagation are the keys here! We need to make use of all tools of dakwah from now on! Sebenarnya Muslim dah lama confused. Tak payah tunggu isu nama Allah ni!

Dulu, aku pun confused! Cuma tak murtad saja! Siapa yang tak pergi sekolah agama atau datang daripada family yang kurang beragama (x faham akidah walaupun amalan dalam rukun Islam complete) betul2 YAKIN ke dengan Islam?

Being a Muslim is an intellectual journey….if you haven’t gone through the intellectual process, your Islam is just your birth inheritance which would not get you far! If you haven’t questioned and haven’t researched other religions and haven’t answered all your questions regarding the most fundamental Islamic creed, don’t bother to say you are truly going to be steadfast.

Some questions that all Muslims should know by now:

-Does God really exist? Do you really believe so or are you just behaving like a parrot repeating what your ustazah told you? If you really do believe God exists, then why?

-If God exists, do you believe that He would have sent guidance to mankind? Or do you believe he created us for His amusement and let us do whatever we please?

-If you think God has sent guidance to mankind, then, where can the guidance be found? Which religion? What are the differences between them? If you think Islam is the right religion, then why?

If you have known all these questions, the rest would be easy.

And the education is what we are lacking! As long as we lack that, we will always react defensively and always in fear of what is to come!

I urge everyone to be more creative in finding answers to your questions. The high school text books are not going to cut it! Challenge your intellect. Start reading International Islamic books. Start with Ahmed Deedat’s THE CHOICE….I can get the hardcover version for 5 dollars in Australia. Start with Harun Yahya’s THE DECEIT OF EVOLUTION! Both of these figures give scientific facts as well as convincing arguments to strengthen your faith…until insya Allah your belief is no longer weakened by bouts of doubts which you try to suppress every now and then.

There are so many You Tube resources of great public speakers:

-Dr. Zakir Naik

-Brother Nouman Ali Khan

-The Deen Show

-Sheikh Khalid Yasin

-Yusuf Estes

Start being proactive NOW before it’s too late!

On a last note, this post has nothing to do with politics! I am happy to see that MOST people have been supporting a particular view with no regards to their political aspirations. Before deciding to write on this, I have read the writings of the usual ‘berkecuali and atas pagar’ personalities like Mahaguru58, Zulkifli Noordin, Dr. MAZA, and some other websites which discuss this issue in an academic point of view…they all have different point of views and worth the read. I came to my decision after having read a lot of sources.

I just would like to remind those who are actually sooo pro-UMNO or sooo hangit PAS, or sooo pro-Anwar, to stop arguing just to champion your politics! People can tell whether or not you are actually arguing for the religion or for your own political agenda, regardless of which sides you are on. For example, Zulkifli Noordin and Dr. MAZA seems to have different point of views, but I don’t doubt that they are both sincere. And Mahaguru58 has always been berkecuali…and this time he is against the usage of the name Allah by the Christians, and I don’t doubt that his opinion has no political agenda too.

What I mean is, it does NOT matter to me what you choose to support, but at least decide it HONESTLY!

P/S: I abhorr hypocrisy and dishonesty of any kind! To the Christians who insist to use the word Allah to refer to God in the Christian religion, let me tell you that I, for one, do not deny you the rights you claim is your main reason you want it so.  You can use the rights however you like. All I question is the pretentious manner in which you are trying to disguise your agenda. Frankly speaking, the disgust I felt towards your method of deception is nauseating!

12 thoughts on “Isu Penggunaan Nama Allah

  1. alida azmee

    “but to me if Allah does not have any problems with others using his name to refer to God, who are we to decide otherwise?”

    erkk..aku tanak komen pnjang2..satgy mual pulak! kuikuikui..tp nie aku ade jmpe satu ayat dlm blog..

    An Nisaa’ ayat 171
    Wahai Ahli kitab (Yahudi dan Nasrani)! Janganlah kamu melampaui batas dalam perkara ugama kamu, dan janganlah kamu mengatakan sesuatu terhadap Allah melainkan yang benar; sesungguhnya Al Masih Isa ibni Maryam itu hanya seorang pesuruh Allah dan Kalimah Allah yang telah disampaikanNya kepada Maryam, dan (ia juga tiupan) roh daripadaNya. Maka berimanlah kamu kepada Allah dan Rasul-rasulNya, dan janganlah kamu mengatakan: “(Tuhan itu) tiga”. Berhentilah (daripada mengatakan yang demikian), supaya menjadi kebaikan bagi kamu. Hanyasanya Allah ialah Tuhan Yang Maha Esa, Maha Suci Allah daripada mempunyai anak. Bagi Allah jualah segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Dan cukuplah menjadi Pengawal (Yang Mentadbirkan sekalian makhlukNya).

    *highlight di sini*
    Maka berimanlah kamu kepada Allah dan Rasul-rasulNya, dan janganlah kamu mengatakan: “(Tuhan itu) tiga”. Berhentilah (daripada mengatakan yang demikian)

    jadi jika Tuan punya nama sendiri tidak merelakan namaNya digunakan, siapakah kita untuk merasionalkan tindakan majlis gereja Malaysia ini?

    nie aku bg url satu blog..
    baca jap kt ctu, pastue nk tahu pandangan hg, btul ke Kristian dan Yahudi masih lagi punyai hak itu?
    http://satuhala.blogspot.com/2008/01/mereka-ingin-meminjam-allah.html

    Like

  2. afizaazmee

    What do u mean baca jap kat situ?
    Kejap apanya…panjang nak mampus!

    Anyway…I have read like halfway through. Well, kalau hang baca ayat yang hang tulis kt komen tu….Allah cuma larang kita mensyirikkan Allah dengan cakap Allah itu tiga. Allah tidak larang penggunaan nama Allah. You have to make a difference here.

    Itu my personal opinion lah.

    But you are in the right track….to argue base on rights….
    I like that.
    Weh, bila fly?

    Like

  3. susah r nk comment psl nih. kl kat oz mmg seswai sgt r. kl kat mesia mcm xseswai.

    tp aku pon xpaham, y r ppl in mesia takut/cuak/sensitif sgt dgn kristian? at least diorg ada agama. yg prob nyer org yg dh xkesah pasal agama. sbb tu la org islam boleh kawen dgn ahli kitab.

    Like

  4. alida azmee

    hahahah mmg agak panjang d ctu..
    dia tulis mcm2…hangatt tul kes nie kat Malaysia..
    TGNA drp mula2 sokong Herald skrg pn dah ubah statement die..
    mcm2 laa..serabott aku..

    Maka berimanlah kamu kepada Allah dan Rasul-rasulNya, dan janganlah kamu mengatakan: “(Tuhan itu) tiga”. Berhentilah (daripada mengatakan yang demikian)

    bg aku laa kan..
    ayat nie dah pun menarik hak org Kristian utk panggil Tuhan itu Allah, since Kristian sembah Trinity God…

    Hanyasanya Allah ialah Tuhan Yang Maha Esa, Maha Suci Allah daripada mempunyai anak..

    Allah = Tuhan Yang Maha Esa, Yang Satu
    takde definition Allah yg lain, jadi mmg Kristian tidak berhak nk menamakan Trinity God yang diorang sembah tue sebagai Allah..

    hahah nie yg aku percaya laa…aku bce gak blog Zulkifli Nordin..ngan Dr.MAZA…haihh penatt2..

    wesss..
    aku fly 11 feb laa..
    lambat g..tak shopping pape pn lagi..
    ade briefing kt putrajaya next week! ahh bosaaan! mls tul aku..tp nk duit pnye psal, kne p jgakk aa! ahakk2!

    Like

  5. afizaazmee

    Alida:
    the ayat that you gave me does not negate the rights of the Christian to name their God Allah.

    Kalau mcm tu, mcm mana dengan Kristian di negara2 timur tengah who call their God as Allah?

    Talking about TGNA…
    Well, it would be interesting to see samada orang2 yang awal2 setuju dgn TGNA bahawa Kristian boleh guna nama Allah skrang akan cakap the other way around pula sebab nak ikut Tok guru depa. I mean, awal2 tu hang tak pikiaq habih2 ka sebelum nak buat decision.

    Time awal2 orang PR(Khalid Samad) mcm sokong guna nama Allah, ramailah penyokong pakatan rakyat pun mcm redha ja. Siap cakap kat orang Melayu (read: Umno) jgn emosional. Bila tiba2 TGNA ubah statement, ramai pula orang PR tiba2 cakap “oh, mungkin di Malaysia x sesuai nak bagi orang Kristian guna nama Allah.”

    Entah apa2! Tak dak pendirian! Cakap putar belit mcm keling (no offense to keling, I happen to think you guys are cute!).

    Sama juga dgn penyokong2 UMNO…most of them sebenarnya menyokong pendirian parti bila tak nak kasi orang Kristian guna nama Allah. Bukan sebab depa betoi2 dah kaji isu ni! *shakes head*.

    I know, you will act better than that, Alida, walaupun aku tau hang ni kuat UMNO gak 20 sen! hehehe.

    Like

  6. Andrew

    selama ini tak pernah timbul isu ini..tetiba jak timbul masalah ini.perkara macam ni amat berbahaya..boleh berperang kita kerana ini..saya percaya..agama kita kedua2 pihak melarang peperangan..entah apa jadi dengan Malaysia zaman ini, harmoni?..kerana perkara macam ini orang Malaysia jadi macam negara lain..syok2 minum kedai kopi ngan awek atau keluarga…boommm ada pengebom berani mati…yang mati dulu orang awam..yang sibuk menyibuk orang yang isu perkara ini..

    Like

  7. Afiza Azmee

    Hi there, Andrew. I assumed you are a Christian, yourself. It would be interesting to know the point of view of a Christian in this.

    Are you guys really that keen to use the name Allah for God?

    However, since most Christians in Malaysia and indeed in the world, are not Malays, so only the Christian Malays would be affected by the usage of ALlah in Christianity. I wonder, whether they themselves are keen to use the word Allah, having renounced the religion of Islam to embrace Christianity.

    My opinion is, this is a thinly veiled attempt at Christianity Propagation by the Christians towards the Malay community. While I can hardly blame the Christians for their desire to spread their belief (for we too would like the freedom to spread Islamic belief), however I cannot condone their less-than-honest way of doing it.

    Rest assured, that when the muslims want to spread Islamic belief among the Christians, we would never feel it necessary to change the name of our God to Jesus or yahweh etc.

    Indeed, it would be such a blasphemous and SHAMELESS thing to do.

    Like

  8. hans

    salam,

    Orang katolik sebenarnya sudah mempunyai nama bagi tuhan mereka. nama tersebut adalah YHWH. Jadi kenapa orang catholic sibuk sangat nak guna nama Allah, nama yang maha suci dalam agama Islam. Mereka nak adopt nama Allah dan memberinya konsep triniti, kenapa?. Adalah tanggung jawab orang islam untuk memelihara kesucian nama Allah. Berbalik kenapa orang2 catholic tidak guna nama YHWH dalam bible terjemahan mereka?? Jawapanya mereka (catholic) sendiri dilarang menyebut atau menggunakan nama YHWH (nama tuhan mereka)kononnya bagi menjaga kesucian nama YHWH. Pelik sungguh mereka ini, berbeza dengan orang islam, yg digalakkan menyebut nama Allah dan memuji kesucian dan kebesaran nama Allah, tetapi mereka sebaliknya.

    menurut “Vatican Congregation for Divine Worship and the Sacraments, dated June 29 2008”
    rujuk website

    http://www.catholicnews.com/data/stories/cns/0804119.htm

    “By directive of the Holy Father, in accord with the Congregation for the Doctrine of the Faith, this congregation … deems it convenient to communicate to the bishops’ conferences … as regards the translation and the pronunciation, in a liturgical setting, of the divine name signified in the sacred Tetragrammaton,” said the letter signed by Cardinal Francis Arinze and Archbishop Malcolm Ranjith, congregation prefect and secretary, respectively.

    The Tetragrammaton is YHWH, the four consonants of the ancient Hebrew name for God.

    “As an expression of the infinite greatness and majesty of God, it was held to be unpronounceable and hence was replaced during the reading of sacred Scripture by means of the use of an alternate name: ‘Adonai,’ which means ‘Lord,'”

    ……

    “Apart from a motive of a purely philological order, there is also that of remaining faithful to the church’s tradition, from the beginning, that the sacred Tetragrammaton was never pronounced in the Christian context nor translated into any of the languages into which the Bible was translated.”
    seterusnya
    The two Vatican officials noted that “Liturgiam Authenticam,” the congregation’s 2001 document on liturgical translations, stated that “the name of almighty God expressed by the Hebrew Tetragrammaton and rendered in Latin by the word ‘Dominus,’ is to be rendered into any given vernacular by a word equivalent in meaning.”

    Ini mungkin juga bermakna semasa mubaligh catholic tiba di Borneo mungkin 400-500 tahun dulu, penduduk tempatan pada ketika itu adalah beragama Islam. Apakah kita nak biar sejarah hitam ini merebak di seluruh Malaysia. nama tuhan orang catholic adalah YHWH, tetapi mereka sendiri tidak dibenarkan mengguna nama tersebut, kerana Vatican bimbang nama tersebut tercemar. Apakah kita orang Islam diMalaysia nak biar paderi catholic kebebasan mencemar kesucian nama Allah??

    Like

  9. afizaazmee

    Thanks Hans for sharing your opinion.

    The reason they can’t call their god asYHWH (some pronounce it as Yahweh) is because they are not sure about the vowels in it. (Is it Yihwah or Yahwah or Yahweh etc etc). So to avoid misunderstanding and mistakes, they abstain from pronouncing it.

    I know and acknowledge the concerns that we all have about ‘pencemaran nama Allah’ but I am not entirely sure how they could do that seeing that they want to call their GOD as Allah. Mana mungkin diorang sanggup mencemarkan nama tuhan sendiri?

    Kalau kita rasa diorang tak boleh guna nama Allah, apa alasan kita kepada orang Kristian di Middle East? Adakah kita nak cakap orang2 Islam kat sana tidak peka terhadap pencemaran nama Allah di sana?

    Like I said, to me it’s time we educate our public. Kenapa kita asyik nak fikir bahawa kita akan kalah dalam isu ni? Kenapa kita asyik fikir remaja kita sahaja yang akan confused? To me, this is a perfect opportunity to spread the religion among Christians.

    Dr. MAZA ada memberi garis panduan tentang penggunaan nama Allah di kalangan orang Kristian. I think it’s quite a good read.

    Like

  10. Pingback: ‘Kemusliman’ Barat | My Life Poetries That May Not Rhyme

  11. abg Yus

    Kepada saudara2 umat Christian saya, saya mohon maaf sekira terdapat kata2 yang kurang memuaskan atau menyinggung perasaan anda, berkenaan perkataan Allah saya amat tidak setuju dengan pendirian mereka, saya menentang dan ini adalah hujah2 saya, Bless You

    Perkataan Allah – Salah Persepsi

    Malaysian are generally a peaceful, tolerant and respectful people. Malaysia terkenal sebagai ‘a moderate Muslim country’ mau kah nama baik kita tercemar kerana segelintir ustaz dan org yang bersuara lantang berjaya dalam misi mereka???
    Setelah kebnyakan imej negara Islam lain udah tercemar kita mesti pelihara nama baik negara, bangsa dan agama. Seandai nama negara tercinta udah jadi busuk, hina di mata masyarakat dunia, amat susah untuk kembalikan maruah bangsa dan Negara. We must not fall to extremist, from whatever religion they profess.

    Setiap umat Islam mendirika solat 5 kali sehari dan membaca alFatiha sebanyak 17 kali, luapakah mereka, erti ayat ‘Alhamdu lillahi rabbi alAAalameen’
    Segala puji tertentu bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam.
    Allah swt untuk sekelian alam, 7 petala langit dan bumi, segala kehidupan, setiap makluk dan jin, haiwan, bintang dan segala sesuatu milik Allah swt.
    Islam dan Allah bukan hanya milik mutlak orang Melayu atau khusus untuk negara Malaysia sahaja.
    Most Muslims in Malaysia are a very tolerant , moderate, peaceful, hospitable people,
    but lately a small extremist fringe has become more vocal, intolerant and extreme in their views.
    This small group of confused Muslims have confused the whole nation in general.
    Mereka ni semua baru celik mata, itu pun gajah depan mata tak Nampak, semut di seberang laut lebih terang bagi mereka. Mana ustaz, mana ulama mana jabatan2 Islam sebelum ini? Sepintar PM Najib is mum membisu berkenaan hal ini?
    Rasullulah saw contoh yang terbaik, adakah berdemo dan fail ke mahkamah satu jalan menegakkan akidah Islam?Ini bukan cara menjaga kesucian Islam yang kita cintai.
    Pernahkah Rasullulah swa berperang dan mengeluarkan hadish mambanth org bukan Islam jgn mengunakan nama Allah?
    Ada dalil kah berkenaan isu ini atau pun ia timbul dan berasal dari jiwa,hati dan perasaan mereka yang berburuk sangka, tidak ada keyakinan diri, dan cepat melenting ? Baru2 ini pasal Syiah…baru tahu seleweng perbedaan Syiah dan Ahli Sunnah, banyak yang udah melenting, ni isu udah 1400 tahun, sudah bertempek bersorak, sensing lengan…emosi apa ni…bodoh
    Dalam isu ini, banyak individu2 yang tampil sebagai hero satri demi menegakkan Islam yang bersih dan murni, kalau mereka nak pahal nak jadi hero banyak hal dan perkara yang mereka boleh berjuang, bukan sahaja nak hentam penganut Malaysian Christian yang sedikit, aman dan amat menghormati umat Islam amnya.
    Kalau berani pergilah hentam Batu Caves dan tokkog Cina? Menghina mengancam ibadah kaum lain, musnahkan patung-patung sembahan mereka atau larang mereka, jangan pergi gereja.
    Percayalah, penggunaan perkataan Allah oleh orang bukan Islam tidak akan mengelirukan atau mengugat umat Islam,
    tidak akan menimbulkan perpecahan dalam kalangan umat Islam dan
    tidak akan menyentuh kesucian agama Islam.
    Sekiranya mereka mengunakkan kata Allah, pada saya that is nothing, kerana kita maseh ada alquran dan hadis, yang sesiapa pun tidak boleh menandingi agama Islam.

    Aapapun kepercayaan Allah dari persepsi dan ajaran mereka itu hak dan cara mereka, sememangnya itulah pendapat akidah mereka, dan kita harus berpendirian ‘kau dgn agama kau, aku dgn agama ku’. Sebaiknya kita wajib, kita bolih menyampaikan akidah dan fahaman dari perspektif Islam dan memeperbetulkan mereka. Bukan dengan berdemo dan mengfail di mahkamah.

    Dalam alQuran sendiri ada menceritakan bahawa orang bukan Islam telah menggunakan perkataan Allah sejak zaman Nabi Muhammad S.A.W. lagi. sejak zaman rasullulah org Kristen tlah mengunakan kata allh, dan juga di Malaysia suah beratus tahun mereka mengunakan istilah Allah, kerana mereka pun ahli kitab. Pada saya umat Christian di Malaysia adalah kaum yang aman dan hormat menghormati.
    Sedangkan di negara Islam yang mempunyai jumlah paling ramai yang beragama Islam, atau di negara Islam Timur Tengah tidak bertindak untuk mengharam perkataan ini?
    Kita semua masing-masing ada kepercayaan sendiri. Mengapa kepercayaan orang lain dipertikaikan? Mengapa harus mengharamkan suatu perkataan yang memang sudah sekian lama wujud dalam amalan agama di seluruh dunia. Pengharaman perkataan ini bagi orang-orang kristian merupakan satu penafian hak asasi.
    Apa perasaan kita sekiranya orang bukan Islam larang kita daripada memakai jilbab, bilang sunat itu perkara bodoh? klo melayu kena amacam?

    Baru-baru ini isu ugama telah mula di bangkitkan di persendakan dan di politikkan, dan semakin ramai yang menjadi lantang dan menujukkan belang. Ini tidak berlaku sebelumnya, before we live in harmony and we don’t like to hurt each other.
    Walau kita bukan seagama, kita sesama adalah rakyat Malaysia,’unity in diversity’.
    Allah swt mewujudkan perbezaan untuk kita saling mengenal antara satu dengan yang lain, bukan dalam permusuhan.
    Sebagai umat yang majority di Malaysia, kita besar dan ramai, menjadi tanggung jawab untuk
    menjaga kaum yang minority, tanamkan keamanan dan rasa nyaman umtuk mereka. Inilah kekuatan dan akhlak kita sebagai Malaysian Muslim.
    Kita bukan seperti orang Myanmar atau Serbia yang tidak berperikemanusiaan, merusuh dan membunuh kaum yang minority. Permusuhan dan rasa curiga bukan akhlak dan amalan kita.

    Bila emosi, kurang keyakinan, curiga, buruk sangka, permusuhan menguasai pemikiran ini adalah jalan permainan iblis.
    Dunia Islam sedang bergolak, Muslim membunuh sesama Muslim, adat lama kuno maseh di bela, permusuhan yang dulu maseh belum terhurai, sedangkan bangsa dan Negara bukan Islam terus maju dan meninggalkan kita. Di Suria, ulama, ustaz, mufti dan juga pemimpin Negara menabur kebencian, member senjat dan tuang minyak ke dalam api supaya terus membunuh orang Islam sendiri. Belum saya dengar seorang pemimpin Islam yang cuba mendamaikan pertumpahan darah di Syria…
    Ingat Pres Morsi tumbang setelah minority di aniaya, di pinggirkan, dan akhir 4 pengikut shiah di bunuh massa dengan kejam. Begitu juga Yusoslavia hancur setelah umat Islam di bunuh dengan zalim. Kaum minority juga mempunyai hak dan perlu jaminan, dan skiranya
    mereka di aniaya, apakah tindak balas dari doa orang teraniaya, walaupun mereka kafir?
    Saya hairan mengapa sekarang timbul sifat takut dan tiada keyakinan diri, dan menganggap issue ini sebagai satu ancaman?
    Sedangkan sebelum tak ada masaallah, ini ia bukan satu isu yang telah menggugat umat Islam di Negara kita. Sebaliknya Islam tetap kukuh, umat semakin menambah, jarang kita dengar orang keluar dari agama Islam, sebaliknya semakin ramai bukan Islam telah memeluk agama Islam, saudara baru tetap menambah, beribu-ribu setiap tahun. Mereka menerima hidayah dan menyebut kalimah shahadah dan mengenal Allah swt yang sebenarnya.
    Kita sering, dalam perbualan, dengar kaum lain berkata ‘tuan allah tolong kita’, mereka tak cakap tokong atau budha tolong, ini tanda kehormatan mereka kepada agama Islam.

    Kita tidak perlu gentar dan mempersoalkan apakah niat dan tujuan sebenar mereka, kita jangan mudah mengikut emosi dan buruk sangka dengan berfikiran bahawa mereka kemungkinan besar inilah taktik dakyah mereka dan hendak mengubah mengugat dan memesongkan akidah umat Islam.Mengapa kita mesti keliru, dan kuatir akan di kelirukan mereka?
    Mengapa kita mesti rasa tergugat dan takut kepada dakwah mereka?
    Di mana letaknya keteguhan keyakinan sebenar keIslaman kita?
    Mengapa kita bersifat marah dan buruk sangka, seandainya nanti akidah umat Islam akan rosak atau terpengaruh dengan akidah mereka?
    Kini umat Islam dihantui rasa takut, curiga dan buruk sangka. Dan masing-masing mendabek dada, cuba mempamerkan, akau lah wira Islam, dan menetang ugama lain, yang belum tentu mengugat agam Islam.
    Dalam akidah pemerintahan negara Islam, ukuranya adalah bagaimana kita membela yang miskin, yang tertindas dan kaum minority, bekan sahaja mengikut haluan yang majority, yang kaya dan yang brkuasa.
    Kalau nak bincang tentang keliru dan rosak akidah, terdapat banyak yang menyeleweng, banyak yang bercanggah, dan ini semua bukan kerana sebab umat Christian mengunakan perkataan Allah. Ramai rakyat Malaysia yang keliru dan rosak akidah, yang melaku jenayah, ragut, membunuh, buang bayi, kecurangan, pegawai yang tak amanh, rasuah, kerja sembrono, artis lelaki dan wanita yang bersentuhan di TV setiap hari, producer yang sering ke nighclub, mereka yang makan dadah minum arak, berlaku kecurangan, jenayah seks dan bermacam lagi. Salah siapa???
    Ini masallah yang lebih penting dan harus di tangani demi menjaga kesucian agama Islam.

    Kitalah sepatutunya tingkatkan berdakwah kepada anak-anak muda, sebarkan akidah Islam yang benar. Hadapi dengan tenang, yakin, kita dalam kebenaran, beri gambaran sebagai umat Islam yang rational dan sabar. Yakin Allah swt bersama kita, inilah cara Rasullullah saw, bukan berdemo, mengugat, pergi mahkamah dan bertentang dengan umat Christian. Ayoh, mari kita bersaing agama dan akidah secara tenang, sihat, terbuka bukan dengan buruk sangka ancam mengancam dan kekasaran. Islam galakkan sampaikan salam, sebarkan kedamaian, tampilkan wajah keamanan bukan konfrontasi dan kebencian. Yakin bahawa kejayaan milik Islam.
    Kaum non-Muslim di Malaysia bukanlah jenis orang-orang kafir yang harus kita perangi, iaitu kafir harbi, sebaliknya mereka adalah dari golongan, kafir musta’man (orang kafir yang mendapat jaminan keamanan dari kaum Muslimin)
    Seandainya puak Islam yang menentang dan melarang kaum Christian menang, ini bukan satu kemenangan yang diredhai kerana, desakan kita telah melukakan ribuan hati penganut Christian, kecewakan akidah fahaman mereka, menambah kebencian mereka terhadap agama Islam dan umat Muslim. Puas sudah NGO dan individu yang brhati bernafsu besar konon perjuangkan maruah Islam.
    Ini bukan kemenangan yang tepat dan bukan dalam kemahuan akhlak Islam yang sebenar. Islam menuntut yang majority memelihara ketentraman dan kesejahteraan kaum minority, bukan sebaliknya. Ini adalah a small issue that was overblown and exegeratted into a big problem.
    Biar Allah swt yg mengdili saya, saya tidak menyokong parti atau kumpulan tertentu, yang saya mau adalah umat Islam yang bersikap wajar dan tenang, adil , tidak menunjuk kuat, membela yang minority dan memelihara keharmonian Malaysia yg bersatu harmoni respectful tolerant dan aman. In the end ‘we are all Gods creation…” Dalam perbezaan kita juga ada persamaannya.

    Like

  12. Pingback: My Personal Jihad – My Life Poetries That May Not Rhyme

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s