Perak!

It’s about time I start talking about politics again. It’s too fascinating to resist.

Walaupun aku sekarang kt Australia, the country down under….but I am a very concerned Malaysian citizen. Huhuhu.

Look, I am just like every other Muslim. I love the idea of having a religious leader to lead the country or any other state in Malaysia. Cumanya, kadang2 aku tak nampak party mana satu yang lebih membawa kebaikan kepada Muslims.

I like consistencies in my reasoning. And therefore, I hate it whent any parties or individuals are inconsistent in their actions and their justification.

Aku tengok PAS ni banyak sangat inconsistencies  dari dulu hingga sekarang, it makes me feel so angry! Daripada isu kafir-mengkafir sampai lah ke isu lompat party. Waktu Anwar konon nak bentuk kerajaan baru September lepas on the basis of lompat party, no PAS members said a word about how unethical, how dodgy the process was. Siap sokong and I bet siap dengan laungan takbir semua. Tapi bila benda yang sama tengah jadi kat Perak, tiba2 nak kompelin pulak…just because kali ni terkena kat batang hidung sendiri.

Oh, pandai!

Bila Pas tak consistent aku jadi bengang. My mind will go, adakah ko cuba nak memperbodohkan aku? Kejap cakap lagu ni, kejap cakap mcm lain!There’s nothing I hate more than being made a fool of.

Semua benda yang ko buat, you give it an Islamic flavour. Ko bagi beras kat orang ko cakap benda tu sedekah….tapi apa yang Umno buat, you give it a smelly odour. Bila Umno bagi kain, ko cakap tu rasuah.

Look, I have stopped supporting base on parties years ago! Umno pun aku tahu byk salahnya. Tapi, at least UMNO tak lah mempergunakan nama Islam dan memperbodohkan aku dengan stupid reasonings atas nama agama.

Bagi aku agama tidak boleh digantikan dengan logik akal. Logic will always be inferior to revelation. We all will agree to that. Namun begitu selalunya agama itu logik. Agama itu intellectual. Agama itu consistent.

Aku dari dulu lagi tak setuju budaya lompat party ni…sebab penyokong kadang2 mengundi base on parties. So, waktu Anwar decide nak buat kerajaan baru dengan meng-rekrut golongan yang lompat party, I thought that was dodgy.

So, even now pun….aku masih consistent dengan reasoning yang sama. Bahawa it’s dodgy that BN dapat amik Perak semata2 sebab ada orang lompat party.

See? I am consistent! And I try to be fair in my reasoning and at how I arrive to my conclusion!

Cuma satu jerlah aku nak cakap. Padanlah dgn muka PR….you gave BN that idea last year and now it is used against you. I will say, serve you right!!

But do I agree to that method? No! My answer was no then, and it is also no now! Consistent!!

Tapi, aku tak boleh deny yang aku rasa lega juga…sebab aku rasa Menteri Besar Perak itu lebih kepada boneka DAP. Aku rasa orang Muslim Melayu akan tertindas dengan PR.

Aku tahu ada orang berpendapat bahawa undi DAP/Cina adakalanya lebih baik/afdhal drpd undi Umno. Tapi aku tak setuju. It’s been almost a year now, and we have seen how agressive and ruthless  DAP is in favouring the Chinese rather than the Malays. I am afraid that Perak will be another Penang.

I am not racists, darling. But I think DAP should give tanah to the Malays and Indians as well. Otherwise, don’t give to any.

Berikut adalah petikan daripada blog Dr. MAZA (bekas mufti perlis) yang aku rasa orang PAS patut tahu:

“Tokoh agama Perak yang terkenal, Datuk Seri Harussani Zakaria adalah seorang mufti terkenal, juga tokoh kepercayaan PAS sendiri. Beliau mengepalai upacara membaca doa perlantikan MB baru, YB Datuk Dr Zamry. Adakah kemungkinan beliau telah melihat berbagai aspek isu tersebut, terutama dari segi agama. Maka saya kira mungkin orang PAS patut merujuk kepada Sahibus Samahah DS Harussani terlebih dahulu sebelum membantah keputusan Sultan Perak itu di sudut agama terutamanya. Mungkin ada perkara yang beliau lebih maklum, sebagai ‘orang lama’ Perak. Apatahlagi, beliau selama itu amat diyakini oleh orang PAS sendiri.”

Namun begitu Dr. MAZA masih reserve his judgment regarding this issues as certain things are not yet clear. The whole picture is still a blur to me too.

Cuma satu saja yang aku tak ‘blur’. Which is the fact that PAS is Inconsistent! And I know religion is not like that! What is not fair to others, would not be fair to you too and vice versa.

But if you had condone the unfair acts in the first place, why are you screaming now?? Or is it just because WHATEVER you do is right just because you CLAIM you are more Islamic than others?

I am sick of politics! I have this love-hate relationship with politics….I am fascinated by the politicians…but only because they are too amusing in their stupid bickerings!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s